Spaanse boer 23 jaar achter tralies voor moord Amerikaanse pelgrim

door admin
Spaanse boer 23 jaar achter tralies voor moord Amerikaanse pelgrim

De destijds 40-jarige Thiem liep in haar eentje het gedeelte van de pelgrimsroute dat bekend staat als de Camino Francés. Op de ochtend van 5 april was ze vanuit Astorga vertrokken om die dag naar El Ganso te wandelen, veertien kilometer verderop. Vijf maanden na haar vermissing werd M.B. gearresteerd, waarna de politie over voldoende aanwijzingen beschikte om zijn land te onderzoeken en de stoffelijke resten van Thiem te vinden.  

M.B. weigerde tijdens het proces vragen te beantwoorden, zodat er over zijn motieven weinig bekend is. ‘Ik zal geen verklaring afleggen. Ik zal geen enkele vraag van de aanklagers of mijn advocaat beantwoorden’, aldus de moordenaar. Eerder tijdens zijn arrestatie zou hij wel hebben toegegeven dat Thiem op zijn land liep ‘verdwaald en om hulp vragend om haar weg terug naar de Camino de Santiago terug te vinden’, zo verklaarde destijds zijn advocaat Vicente Prieto.

Nerveus

‘Hij beweert dat zij hem vroeg haar de weg te wijzen, toen werd hij nerveus en op de een of andere manier, die niet is opgehelderd, eindigde het ermee dat hij haar sloeg’, aldus de advocaat. De politie vermoedt dat de veroordeelde borden met gele pijlen heeft neergezet, die normaal gesproken gebruikt worden om de route van de Camino aan te geven, om zo onschuldige pelgrims van het pad af naar zijn huis te leiden.

Nadat M.B. constateerde dat zijn slachtoffer niet meer ademde, heeft hij haar voor zijn huis begraven. Later groef hij het lichaam weer op om het naar een meer afgelegen stuk land te verplaatsen. ‘Ze was naakt, ik weet niet waarom’, zei de advocaat. ‘Hij verbrandde haar kleding en haar rugzak’.

Uit DNA tests bleek dat het om de stoffelijke resten van Thiem ging en uit het autopsierapport bleek dat ze overleed als gevolg van een harde klap op haar hoofd. M.B. is ook beschuldigd van het stelen van ruim 1.000 dollar die Thiem bij zich had. Deze zou hij een paar dagen na haar vermissing bij de lokale bank hebben ingewisseld voor euro’s.

De rechtszaak heeft drie weken geduurd. Ruim 100 getuigen zijn opgeroepen. De jury, bestaande uit acht vrouwen en een man, hoorde diverse verklaringen waaruit duidelijk werd dat ook andere vrouwen door dezelfde boer op hetzelfde gedeelte van de route werden lastiggevallen. Hierover werd destijds al geschreven door Spaanse media die daarop pelgrims waarschuwde op het bewuste traject niet alleen te wandelen.

M.B. kreeg 20 jaar cel voor moord opgelegd en 3 jaar voor gewelddadige beroving. Ook werd hij veroordeeld tot het betalen van 120.000 euro aan compensatie aan de ouders van het slachtoffer en 30.000 euro aan haar broer. 

Dit vind je misschien ook leuk