Politieke barometer: Partido Popular zakt maar blijft aan kop

door admin
Politieke barometer: Partido Popular zakt maar blijft aan kop

In het onderzoek naar het stemgedrag dat begin april is uitgevoerd, blijft de Partido Popular de politieke scepter zwaaien: ondanks een lichte daling gaat nog steeds 31,5% van de stemmen naar de partij van Mariano Rajoy. De PSOE herstelt zich en plaatst zich met 19,9% van de stemmen weer boven Pablo Iglesias’ Podemos. Deze zakt van de tweede naar de derde plaats met 19,7% van de stemmen. Ciudadanos behoudt de vierde plaats met 14,9% van de stemmen.

Grootste winst voor Ciudadanos

Verlies dus voor de PP die 1,5% minder stemmen kreeg ten opzichte van de peilingen uit januari. Podemos verliest echter meer: zij kregen in april 2% minder stemmen dan in januari. De winst is dit keer voor de PSOE, die met 1,3% meer stemmen ten opzichte van januari weer de een na grootste partij van Spanje zou zijn. De grootste winst in deze laatste peiling wordt echter geboekt door de middenpartij Ciudadanos: deze kreeg 2,5% meer stemmen dan in januari.

Ook in de peilingen van begin dit jaar was er al winst voor de PSOE, die was toen 1,6%. Ondanks deze groei bleven de socialisten toen in de peilingen op de derde plaats, achter Podemos op nummer twee.

Ministers krijgen lage waardering

De politici die in de aprilpeilingen het best beoordeeld werden, zijn Joan Baldoví (Compromiso), Xavier Domenech (En Común Podemos), Alberto Garzón (IU), Aitor Esteban (PNV) en Javier Fernández (PSOE). Mariano Rajoy krijgt een minder goed cijfer dan in de peilingen van januari. Geen enkele minister uit zijn regering haalt een voldoende, maar de minst slechte waardering is voor de vicepresident Soraya Sáenz de Santamaría, voor de minister van Onderwijs en woordvoerder van de regering Iñigo Méndez de Vigo en voor de minister van Landbouw, Voeding en Milieu García Tejerina.

Niet positief over politieke situatie

De mening van de Spanjaarden over de politieke situatie is er de laatste maanden niet positiever op geworden: 69% van de stemmers noemt de politiek ‘slecht’ of ‘heel slecht’. Dit was in januari nog 66,8%. Slechts een klein percentage (4,5%) geeft de kwalificatie ‘goed’ of ‘heel goed’ (4,7% in januari). 

Er is niet erg positief gestemd over het huidig functioneren van de PP: meer dan de helft (53,1%) geeft aan dit ‘slecht’ of zelfs ‘heel slecht’ te vinden. 32,5% beoordeelt het functioneren als ‘matig’ en 12,2% als ‘goed’ of ‘heel goed’. Over de PSOE als oppositiepartij oordeelt 61% ‘slecht’ of ‘heel slecht’, 30,3% ‘matig’. Niet meer dan 4,6% geeft het oordeel ‘goed’ of ‘heel goed’.

Op het moment van de peilingen begin april, was er nog niets bekend over het meest recente corruptieschandaal ‘zaak Lezo’ binnen de PP. In dit schandaal is het de ex-president van de Comunidad Madrid Ignacio González die een lange gevangenisstraf voor de boeg heeft: hij wordt verdacht van corruptie via het bedrijf Canal de Isabel II. Dit kocht weer een ander bedrijf, Emissao, voor een vele malen hoger bedrag dan de werkelijke waarde ervan.

Dit vind je misschien ook leuk