Onderzoek naar illegale goudhandel Madrileense familie

door admin
Onderzoek naar illegale goudhandel Madrileense familie

Het vermogen van de familie dat afkomstig is uit de illegale goud- en zilverhandel kwam met behulp van een uitgebreid netwerk van zetbazen tot stand. Volgens het onderzoek in deze zaak waarin 34 mensen worden verdacht van betrokkenheid, bleef de fictieve boekhouding buiten de radar van de belastingdienst.

Twee gezichten

De familie Cascón heeft twee gezichten: dat van een gezin dat net als zoveel andere gezinnen te lijden heeft onder de economische crisis en de werkloosheid. Het andere gezicht bleef lang verborgen: het gezin dat rondrijdt in jaguars, gaat eten in luxerestaurants en exclusieve reizen maakt. Inmiddels is bij het hooggerechtshof bekend waar dit geheim gehouden fortuin vandaan kwam.

Illegaal netwerk

Het begin van het verhaal leidt terug tot 2013. Een zakenman die als reisleider in Afrika werkt, koopt daar goud dat hij daarna voor een lagere prijs weer doorverkoopt. Deze verlieslijdende handel valt op bij de onderzoekers die de naam van een bedrijf van de familie Cascón hieraan verbindt. Het betreft Adelmo Cascón, een 48-jarige zakenman die zich in het verleden al eerder schuldig maakte aan diefstal, witwaspraktijken, fiscale fraude en valsmunterij. Vanaf dit moment wordt Adelmo in de gaten gehouden, hij is vermoedelijk de spin in het web van alle leveranciers, verkopers en financiers van het goud. Hij maakt daarbij gebruik van een groot netwerk van mensen waarmee hij in cryptische taal communiceert. Hij maakt gebruikt van prepaid mobiele telefoons die hij op naam van buitenlanders of overleden personen registreert.

Werkloos met villa en luxeauto’s

Adelmo Cascón regelt zo een luxeleventje voor zichzelf dat niet overeenkomt met zijn werkelijke situatie, namelijk dat hij sinds 2010 werkloos is en geen inkomsten meer geniet. Het enige geld dat binnenkomt is de werkloosheidsuitkering van zijn vrouw. Daar kunnen onmogelijk de luxe villa in Las Rozas, de luxereisjes, restaurants, privéscholen en vijf exclusieve auto’s mee worden betaald. Onderzoekers vermoedden dat hij zijn bezittingen verborgen houdt via zijn zetbazen. Op deze manier blijft de goudhandel van Cascón onzichtbaar. Zijn administratie hield hij verborgen en sjoemelde erop los met de goudcertificaten.  

Familieaangelegenheid

Het netwerk van de familie Cascón bracht tussen 2011 en 2014 zo’n 26 miljoen euro op en kwam via drie bedrijfjes tot stand. Ook de neef en zwager van Adelmo, José Cascón, had een rol binnen het netwerk. Hij was de coördinator van de in- en verkoop van het goud. Dagelijks ging het om een handel van twee kilo goud. Ook José Cascón leidt een luxeleven in een groot huis en tien dure auto’s in Majadahonda. De onderzoekers vonden het dan ook merkwaardig dat, met al deze bezittingen, José Cascón met het betaalbewijs van zijn uitkering in 2014 een studiebeurs voor de universiteit aanvroeg voor een van zijn dochters. Volgens eigen zeggen heeft hij niets met de goudhandel te maken, “dat is iets waar mijn familie zich mee bezig houdt”, aldus José Cascón.

Smokkelwaar

De meer dan 12 duizend documenten die door het hooggerechtshof zijn onderzocht in deze zaak hebben naast belastingfraude, valsheid in geschrifte, witwaspraktijken en verkoop van gestolen goederen ook nog iets anders aan het licht gebracht. Onderzoekers zijn zwart geld op het spoor gekomen dat naar het buitenland verdween om vervolgens edele metalen mee te kopen die als smokkelwaar weer in Spanje belandde.

In juli 2015 arresteerde de politie al 21 leden van het netwerk, waaronder Adelmo en José Cascón, wegens illegale handel van edelmetaal. Nu zijn de mannen nog in vrijheid in afwachting van hun rechtszaak.

Dit vind je misschien ook leuk