Spanje gezakt op lijst LGTB-vriendelijke landen

door admin
Spanje gezakt op lijst LGTB-vriendelijke landen

ILGA kijkt naar de mate waarin homo’s, lesbiënnes, transgenders, biseksuelen en interseksuelen wettelijk worden beschermd. Zo hebben landen die hoger geplaatst staan op de lijst, zoals Malta, Portugal en Zweden een expliciete grondwettelijk verbod op LGTB-discriminatie. 

Dit jaar staat Spanje op nummer negen met een score van 66,75 procent. Vorig jaar stond het land nog op de vijfde positie. De volledige top-tien begint met Malta aan kop, daarna volgen Noorwegen, Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk, Portugal, Finland en Denemarken. Nederland staat op 10. Helemaal onderaan staan Azerbeidszjan, Rusland, Armenië, Turkije en Monaco. 

Volgens het hoofd van FELGTB Spanje, Jesus Generelo, is de daling van Spanje te wijten aan de inactieve houding van de centrale overheid in Spanje op dit vlak. Waarom Spanje nog tot de top-tien behoort is volgens hem te danken aan het feit dat verschillende autonome regio’s wel hun wetgeving hebben aangepast en toegespitst op de LGTB-gemeenschap. Zo is het in Catalonië en Castilla La Mancha bijvoorbeeld mogelijk voor alle vrouwen om in aanmerking te komen voor medische begeleide voortplanting.

Generelo maakte van de gelegenheid gebruik om bekende Spanjaarden te complimenteren met hun ‘coming-out’ dit jaar. Zo maakte voetbalscheidsrechter Jesus Tomillero bekend homoseksueel te zijn, schaatser Javier Raya en de olympisch waterpoloër Victor Gutierrez deden hetzelfde.

Dit vind je misschien ook leuk