Elektriciteit vrijwel gratis voor inwoners klein dorpje in Galicië

door admin
Elektriciteit vrijwel gratis voor inwoners klein dorpje in Galicië

De inwoners werd destijds verteld dat hun land niets waard was. Sommigen verkochten hun grond voor slechts 20 cent per vierkante meter aan de energiereuzen. Pas sinds een jaar hebben ze een voordeel bij het continue geruis dat de molens produceren en de vervuiling van hun uitzicht. 

Mura’s burgemeester, Manuel Requeijo van de partij BNG (Nationaal Blok Galicië) besloot namelijk om een deel van het geld dat hij als belasting int van de energiebedrijven te besteden aan de elektriciteitsrekeningen van de inwoners. Elke geregistreerde inwoner kan aanspraak maken op hulp tot een maximumbedrag van 500 euro per maand. De gemeente betaalt zo maandelijks 70 tot 100 procent van de rekeningen van haar inwoners. De volledige elektriciteitsrekening wordt betaald voor gezinnen die een jaarinkomen hebben van minder dan 9.500 euro. Requeijo vertelt in El País dat zes op de tien inwoners 65-plussers zijn die leven van een klein pensioen, terwijl energie de laatste tien jaar tot 80 procent duurder is geworden. 

In 2017 beschikte Mura over een budget van 1,7 miljoen euro. 1,5 miljoen euro komt uit de windindustrie, 900.000 euro belasting geïnd van bedrijven en 535.000 uit het milieu-compensatiefonds. In totaal gebruikt Mura 130.000 euro per jaar voor de elektriciteitsrekeningen van de inwoners. 

Dit vind je misschien ook leuk