Spaanse bergbeklimmer vestigt record op Mount Everest

door admin
Spaanse bergbeklimmer vestigt record op Mount Everest

In die 26 uur liep de 29-jarige Catalaan vanaf het basiskamp dat al op 5.100 meter hoogte ligt naar de top op 8.848 meter. In het begin werd hij vergezeld van een cameraman en een berggids, maar hij bereikte de top alleen. Het was de bedoeling van deze ultra-marathonloper om de snelste tijd te vestigen voor de heen en terugweg samen van en terug naar het klooster van Rongbuk vlakbij het basiskamp, maar tijdens zijn afdaling werd hij weerhouden door fysieke problemen en moest hij stoppen in het Advanced Base Camp op 6.400 meter. Toch deed hij minder dan twee dagen over een traject waar normaal gesproken zo’n vier dagen voor nodig is.

Jornet bedwong de noordhelling aan de Tibet-kant van de beruchte berg. Deze beklimming vormde het laatste onderdeel in zijn Summits of My Life-uitdaging. Binnen dit kader wilde hij in vier jaar tijd records vestigen op een aantal van de bekendste of moeilijkste bergen ter wereld. Eerder won hij al zware wedstrijden als Western States Endurance Run en de Ultra Trail du Mont Blanc. 

Kilian kon relatief snel zijn vanwege zijn lichte bepakking en het gebruik van de lichtste materialen in kleding en schoenen. Zo is de tocht minder zwaar, al kleven er meer risico’s aan het klimmen op dergelijke hoogte zonder zuurstof en touwen, zo zei Jornet voor zijn vertrek tegen El País. 

Dit vind je misschien ook leuk