Spanje houdt terreurniveau op 4 en blijft strijden tegen ‘onzichtbare vijand’

door admin
Spanje houdt terreurniveau op 4 en blijft strijden tegen 'onzichtbare vijand'

Het gaat om twee mannen van Marokkaanse nationaliteit van 43 en 22 jaar. Zij zouden een cel besturen die circa driehonderd websites beheerde via welke audiovisueel materiaal werd verspreid gericht op het rekruteren van nieuwe leden wereldwijd om deze op te leiden tot cybersoldaten. Er waren ook websites bij met uitleg hoe je zelf explosieven kunt maken. Dit maakte het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken duidelijk in een persbericht.

Voor de anti-terreurdiensten is het localiseren van dit soort geradicaliseerde moslims erg moeilijk. Men focust daarom zoveel mogelijk op de directe omgeving, zodat via familie of vrienden – die vervolgens bescherming genieten – informatie verkregen wordt over waar de jihadisten zich ophouden en waar ze mee bezig zijn. De sleutel is snel handelen zodra men het oog heeft op een mogelijk geradicaliseerde strijder. De tijd is nooit bekend tussen het moment dat een geradicaliseerde jihadstrijder besluit te handelen en ook daadwerkelijk gaat handelen. Daar kunnen maanden tussen zitten, weken maar soms slechts uren. 

Inmiddels is ook het debat weer losgebarsten over een betere samenwerking tussen de opsporingsdiensten op Europees niveau. Snelle informatieuitwisseling is essentieel, want het blijft moeilijk om op te treden tegen de zogenoemde ‘lone wolf-terroristen’.

Terreurniveau 4

Op 26 juni 2015 verhoogde Spanje het terreurniveau naar 4. Niveau 5 is het maximale niveau van paraatheid in deze. In die twee jaar die sindsdien vestreken zijn pakten Spaanse opsporingsdiensten 164 jihadterroristen op in en buiten Spanje. Sinds begin 2015 gaat het om 212 personen. Ondanks dat het terreurniveau vooralsnog gehandhaafd blijft, zijn wel extra veiligheidsmaatregelen genomen bij de wedstrijd Málaga – Real Madrid van afgelopen weekend en bij de kampioensviering op Plaza de los Cibeles in Madrid. 

Dit vind je misschien ook leuk