Ruim 60 procent Catalanen verwerpt eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring

door admin
Ruim 60 procent Catalanen verwerpt eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring

Dit blijkt uit een onderzoek dat werd gehouden door bureau Metroscopia in opdracht van de krant El País. Dezelfde krant publiceerde afgelopen maandag details over het document dat de Catalaanse regering heeft opgesteld en waarin staat dat er toch unilateraal een onafhankelijkheidsverklaring kan komen wanneer Madrid een referendum over soevereiniteit tegenhoudt. Of dat referendum nu bindend is of niet-bindend.

Uit de peiling van El País blijkt dat 35% van de Catalanen deze optie steunt en 67 % verwerpt een unilaterale onafhankelijkheidsverklaring zonder enige vorm van debat in het parlement. Een dergelijke onafhankelijkheidsverklaring wordt wel ondersteund door de meeste Catalaanse pro-onafhankelijkheidspartijen in het licht van de weigering van Madrid om de regio een referendum toe te staan over dit onderwerp. 

De peiling suggereert volgens El País dat die pro-onafhankelijkheidsbeweging momentum aan het verliezen is. Dat er onenigheid bestaat tussen de partijen en er rechtszaken lopen tegen de voormalige premier Artur Mas en zijn rechthand Francesc Homs vanwege het organiseren van het referendum in 2014 tegen de zin van de centrale overheid in, helpt daarbij niet echt. ‘De moeheid slaat toe de het pro-onafhankelijkheidsgemeenschap’, zo schrijft El País.

61% van de Catalanen maakt zich zorgen over de toekomst van de regio ten opzichte van 31% die zegt ‘opgewonden’ te zijn bij het vooruitzicht van onafhankelijkheid. 

Ondertussen heeft MAdrid laten weten alle benodigde maatregelen te nemen om de Catalaanse ondervraging over onafhankelijkheid tegen te houden. De minister van Binnenlandse Zaken weigert ook nog steeds uit te sluiten dat daarbij ook eventueel de politiemacht in Catalonië zal worden ingezet. Men wil een verder imago-verlies voorkomen als land waar wetten niet worden gerespecteerd. Een illegaal referendum gaat ook rechtstreeks de Europese Unie aan, aangezien het de vraag is of een onafhankelijk Catalonië lid kan blijven van die gemeenschap.

Debatteren 

Eerder heeft premier Rajoy de Catalaanse premier Carles Puigdemont uitgenodigd om over zijn plannen in het Spaanse parlement te komen debatteren. Hier is de Catalaanse premier niet op ingegaan. 

Dit vind je misschien ook leuk