Barcelona doet mee met proef met basisinkomen voor allerarmsten

door admin
Barcelona doet mee met proef met basisinkomen voor allerarmsten

Het gaat om tien wijken in het district Besós. Hier leven veel mensen onder de armoedegrens. De gemeente investeert 13 miljoen euro in het experiment. 4,85 miljoen euro komt uit een fonds van de Europese Unie en wordt in drie jaar tijd uitbetaald. 

Het idee is dat de duizend gezinnen worden onderverdeeld in vier groepen. Elke groep ontvangt op een andere manier geld om minimaal de woonkosten te dekken. De ontvangers dienen vervolgens deel te nemen aan programma’s om werk te vinden voor lange termijn, krijgten toegang tot onderwijs en worden actief betrokken bij sociale projecten om hun uitsluiting tegen te gaan.

Met het programma wil men controleren in hoeverre het verschil maakt als men de basiskosten voor een woning gedekt weet. De onderzoekers wil zien of het argument dat in zo\’n geval de motivatie om naar werk te zoeken verdwijnt, standhoudt of juist niet. Het doel is ook om het gevecht tegen armoede in grote steden radicaal te veranderen en te verbeteren.

B-Mincome is een onderdeel van het Urban Innovative Action Project (UIA). Een initiatief van de Europese Commmissie om armoede in steden tegen te gaan met nieuwe en innovatieve aanpakken. Barcelona is een van de 18 steden die voor B-Mincome zijn geselecteerd. 

Dit vind je misschien ook leuk