Drones moeten Spaanse brandweer helpen bij bestrijding bosbranden

door admin
Drones moeten Spaanse brandweer helpen bij bestrijding bosbranden

Deze werden dinsdag aangekondigd door het ministerie van Landbouw, Visserij en Milieu. Het totale budget dat ervoor wordt uitgetrokken dit jaar is 85 miljoen euro. Dat is al 20 procent meer dan in het jaar 2011 beschikbaar was. Nationale brandweerdiensten hebben 70 blushelicopters en -vliegtuigen tot hun beschikking en 1.000 man personeel. Met de regionale en lokale middelen daarbij opgeteld gaat het om 256 vliegtuigen en helicopters. 

Drones

De drones zullen León, Zaragoza, Cáceres en Albacete als basis hebben maar zijn ook beschikbaar voor andere regio’s in Spanje. De overheid heeft recent een nieuw informatiesysteem ontwikkeld om de inzet van de beschikbare middelen soepeler te laten verlopen. Er zijn ook twee extra blushelicopters aangekocht. 

Hittegolf en brand Portugal

De plannen komen midden in een vroege hittegolf die het halve land lam legt en terwijl buurland Portugal nog keihard werkt om de zeer moeilijk te bestrijden bosbrand in de regio Pedrógão Grande te blussen. Dit wordt bemoeilijkt door harde wind en hoge temperaturen. Het is de dodelijkste brand sinds mensenheugenis. De teller van omgekomen mensen staat al op 64.

Extreem risico

In Spanje is het risico op bosbranden extreem hoog (code rood) in de Noordwestelijke regio’s Galicië, Asturias, Cantabrië, Baskenland en Navarra. Ook voor het binnenland van Catalonië, het noorden van de Andalusische provincies Huelva en Sevilla, het zuiden van Extremadura en verschillende delen in het binnenland van Murcia en Almería. Het is overal extreem heet en droog vanwege een gebrek aan regenval in het voorjaar en afgelopen najaar.

Vertrouwen

Tijdens de persconferentie voor de aankondiging van de nieuwe plannen liet minister Isabel García Tejerina blijken veel vertrouwen te hebben in de brandweer en het beschikbare materiaal. De laatste grote brand van de omvang van die in Portugal woedde in 2005 in Guadalajara. Daarbij kwamen 11 mensen om het leven. Wel benadrukte de minister dat hulp van de samenleving bij het voorkomen van bosbranden onontbeerlijk is. 95 van de 100 branden zijn ontstaan door nalatigheid van mensen of zijn aangestoken.

Eucalyptusbomen

Naar aanleiding van de brand in Portugal is ook in Spanje de discussie weer opgelaaid over de grootschalige aanplant van Eucalyptus- en dennenbomen. ‘Geen boom groeit én brand zo snel als een eucalyptus’ kopt het NRC dinsdag. Veel eiken- en kastanjebossen moesten het veld ruimen voor eucalyptusbomen omdat die meer geld opleveren. Niet alleen in Portugal gebeurde dat op grote schaal. Ook in Spanje is dat aan de hand. Verschillende organisaties pleiten nu weer voor herbebossing met autochtone soorten in kwetsbare streken.

Dit vind je misschien ook leuk