Vermiste 49 vluchtelingen voor Spaanse kust waarschijnlijk verdronken

door admin
Vermiste 49 vluchtelingen voor Spaanse kust waarschijnlijk verdronken

Mensen die op zoek zijn naar een beter leven, een toekomst voor zichzelf en voor hun kinderen. Mensen die zo wanhopig zijn dat ze het aandurven om in zwakke rubberbootjes, vaak met slecht functionerende motor en met veel te veel opvarenden voor heel veel geld een zee over te steken.

Drie van die mensen hadden dinsdag geluk toen ze werden gered door de Spaanse kustwacht. In hun op drift geraakte rubberboot op 50 kilometer ten zuiden van het eiland Alborán zat vrijwel geen lucht meer en zij waren de enige overgebleven opvarenden van de in totaal 52 waarmee ze afgelopen zondagochtend vanaf de Marokkaanse kust vertrokken.

Een van de drie geredde mannen is nog minderjarig. Hij wordt met de twee anderen in de leeftijd tot 25 jaar verpleegd in een ziekenhuis in Almeria. Alledrie vertoonden tekenen van uitdroging, waren uitgeput en uiterst gedesoriënteerd. Ze gaven aan dat een metershoge golf de opvarenden had verrast en de meerderheid van boord had gesmeten. Sinds enkele dagen waait er een stevige Levante-wind op dit gedeelte van de Middellandse Zee met hoge golven als resultaat.

Al 60 personen verdronken onderweg naar Spanje

Volgens de International Organisation for Migration (IOM) van de VN verdronken al 60 personen dit jaar tussen januari en juli onderweg naar Spanje. Dan gaat het slechts om de meest westelijke route die veel wordt genomen door vluchtelingen. Op de centrale route verdronken 2.150 personen en op de oostelijke ging het om 37 dodelijke slachtoffers. In totaal raakten dus 2.247 mensen vermist of overleden bij hun oversteek naar Griekenland, Italië of Spanje. 

101.210 migranten 

Volgens IOM bereikten in 2017 tot 3 juli 101.210 migranten en vluchtelingen Europa via de zee. 85% daarvan kwam aan in Italië. De rest is verdeeld over Griekenland (9.290), Cyprus (273) en Spanje (6.464). In 2016 waren dat er met een totaal aantal van 231.503 nog veel meer.

Solidariteit

IOM riep onlangs nog op voor een grotere solidariteit met Italië en een veel betere samenwerking met betrekking tot de reddingsoperaties. De landen aan de zuidgrens van Europa zouden meer hulp moeten ontvangen bij het redden van zoveel mogelijk levens. Iets dat de organisatie ‘in ieders belang’ acht. 

Dit vind je misschien ook leuk