Zorgen rond extreme droogte in Spanje nemen toe

door admin
Zorgen rond extreme droogte in Spanje nemen toe

De gevolgen van die schaarste worden ook steeds duidelijker zichtbaar. Gele, dorre graanvelden, stuwmeren met metershoge kale randen die een veel hoger waterniveau van weleer pijnlijk zichtbaar maken, teveel bosbranden en brandjes en talloze droge rivierbeddingen. Dan zijn er nog de niet direct zichtbare gevolgen, zoals boeren die veevoer moeten inkopen omdat het land te dor is om van te grazen, een Spaanse graanschuur waar geen graan geoogst kan worden of kortingen op water om het land te besproeien.

Water voor Spaanse bevolking

Desondanks wist de minister van Landbouw, Voeding, Visserij en Milieu haar toehoorder ervan te verzekeren dat ondanks die regenschaarste er water verzekerd is voor de hele Spaanse bevolking. Isabel García Tejerina zei dit woensdag nadat ze het convenant ondertekende waarmee een ontwikkeling van het ecotoerisme wordt geregeld. 

13% minder neerslag

Sinds het begin van het hydraulische jaar, dat afgelopen 1 oktober van start ging is de neerslag verminderd met 13 procent ten opzichte van de normale waarden in deze periode. De droogte is echter ongelijk over het land verdeeld. Volgens het ministerie van Milieu is de waterschaarste vooral groot in het noorden van het land bij de riveren Duero en Ebro. 

Batterij aan steunmaatregelen

De minister wilde nog wel benadrukken dat droogte op zich geen onbekend verschijnsel is in een land aan de Middellandse Zee. Bovendien gaf ze aan dat er een batterij aan steunmaatregelen is genomen om voor boeren de effecten van de droogte op hun bedrijfsvoering te minimaliseren. Het ministerie werkt samen met de Europese Unie om 70% van de Europese subsidies aan de sector vervroegd uit te kunnen betalen.

Graanschuur

Volgens de laatste gegevens van de vakbond voor kleine landbouwers en veehouders (UPA) is dit jaar het slechtste jaar sinds 1992. De droogte verwoest volgens hen de ‘campo’ en de totale verliezen lopen op tot 2 miljard euro. De Spaanse graanschuur, die bestaat uit de twee regio’s Castilia y León en Castilia La Mancha, levert nauwelijks 5 miljoen ton graan ten opzichte van de 12,4 miljoen ton van vorig jaar. De UPA verzoekt de autoriteiten dan ook om extra hulp, want de maatregelen tot nu toe zijn beperkt tot een uitstel van het betalen van de sociale zekerheidspremies en kredietverstrekking tegen 0 procent rente. Directe maatregelen zijn nodig. 

Spanje lijkt zich zodoende in een ‘perfect storm’ te bevinden: droge winter, droog voorjaar, hoge temperaturen, late vorst in april, veel hagel aan het einde van de lente en een groot risico op bosbranden. 

Dit vind je misschien ook leuk