Historisch warmterecord verbroken in Spanje met 47,4 graden Celcius

door admin
Historisch warmterecord verbroken in Spanje met 47,4 graden Celcius

In Montoro in de provincie Córdoba werd om 17:10 de temperatuur gemeten van 47,3 graden Celcius. Dat is de hoogste temperatuur die ooit officieel gemeten is in Spanje, volgens het Spaanse weerinstituut Aemet. Het eerdere record was voor de stad Murcia, waar op 4 juli 1994 het kwik 47,2 graden Celcius bereikte. 

Voor Córdoba was het eerdere record 46,6 graden op 23 juli 1995. Dat werd donderdag om 16:20 al verbroken toen 46,9 graden werd gemeten op het vliegveld. Andere extreem hoge temperaturen die werden gemeten in de provincie waren in La Rambla met 46,6 graden, Aguilar de la Frontera met 45,9 graden en Fuente Palmera met 45,4 graden. Voor een groot deel van de provincie gold ook code rood, het maximale risico van Aemet.

Code rood op vrijdag

Ook op vrijdag waarschuwt Aemet nog voor extreem hoge temperaturen met het rode weeralarm voor het midden van de provincie en het midden van de provincie Jaén. Voor alle omliggende provincies in Andalusië, behalve de kustzones geldt code oranje en code geel. Ook de hele regio Extremadura wordt voor hoge temperaturen gewaarschuwd met code oranje, de regio Castilla-La Mancha en de regio Madrid. 

Op zaterdag is er geen code rood meer, maar alleen code oranje voor bovengenoemde delen. Langzaam zullen de temperaturen weer dalen naar een wat normaler niveau voor dit jaargetijde. 

Dood door hitte

Een 54-jarige wegwerker die bezig was nieuw asfalt aan te brengen bij Moron de la Frontera in de provincie Sevilla kwam om het leven als gevolg van een zonnesteek, zo hebben medewerkers van de ambulance gemeld. Het kwik bereikte donderdag in Moron 43 graden. In Cabeza de Buey in Badajoz belandde een 50-jarige man in kritieke toestand in het ziekenhuis nadat hij was ingestort door een zonnesteek. Hij verving pijpen bij een bouwplaats. Er wordt onderzoek gedaan naar de werkomstandigheden van beide mannen.

Dit vind je misschien ook leuk