Voorzitter Spaanse voetbalbond gearresteerd

door admin
Voorzitter Spaanse voetbalbond gearresteerd

De arrestaties vinden plaats in het kader van operatie Soule, een onderzoek naar corruptie binnen de voetbalbond dat al langer aan de gang is en wordt uitgevoerd door de Spaanse anti-corruptie opsporingsdienst die valt onder de belastingdienst. Naast Villar werden ook zijn zoon Gorka en de vice-voorzitter van de bond gearresteerd, zo heeft de Spaanse politie gemeld. 

De gearresteerden worden verdacht van samenspanning, fraude en verduistering. De politie zegt dat vijf mensen gearresteerd zijn op basis van corruptie en dat er naar verwachting in totaal een tiental personen zal worden opgepakt binnen deze operatie, zo meldt de krant El Mundo.

Villar bestuurt al 29 jaar de Spaanse voetbalbond. Daarnaast is hij ook vice-voorzitter van de FIFA en de UEFA. Bij de laatste UEFA verkiezingen stelde hij zich nog kandidaat voor het voorzitterschap. Hij trok zich net voor de verkiezing daarvan terug. Na het vertrek van Michel Platini werd hij tijdelijk voorzitter.

Rond Villar heerst al enige controversie. In 2015 moest hij al een boete van 25.000 Zwitserse Frank betalen omdat hij in eerste instantie niet wilde meewerken aan een onderzoek naar de toewijzing van de WK’s van 2018 en 2022. De WK’s gingen naar Rusland en Qatar.

Jarenlang liggen de voetbalbonden al onder vuur vanwege gerommel bij de leiding en verschillende corruptieschandalen. Eind vorig jaar werd Sepp Blatter, voormalig voorzitter van de FIFA, voor zes jaar geschorst Hij betaalde 1,8 miljoen euro aan Michel Platini, de inmiddels eveneens geschorste voorzitter van de UEFA.

Dit vind je misschien ook leuk