Andalusische overheid komt milieuverplichting niet na

door admin
Andalusische overheid komt milieuverplichting niet na

In 2010, tien jaar na de afgekondigde EU-richtlijn, kwam in Andalusië de zogeheten waterwet tot stand. Door de invoering van deze wet hebben alle inwoners van Andalusië de afgelopen zes jaar een hogere waterrekening betaald. Dat bracht de overheid een bedrag van 346 miljoen euro op voor de bouw van 300 nieuwe zuiveringsinstallaties. Dat is het noodzakelijke aantal installaties om al het water in Andalusië te kunnen zuiveren volgens de EU-regelgeving.

In 2012 kwam er al een waarschuwing voor het feit dat nog maar 14% van het totale waterzuiveringsproject tot uitvoering was gebracht. En dat betrof alleen nog maar de planning, de daadwerkelijke uitvoering had nog helemaal niet plaatsgevonden.  

Verdwenen geld

De Asociación Española de Operadores Públicos de Agua (Openbare Waterwerken) zou de uitvoering van de 300 zuiveringsinstallaties financieren met 638 miljoen euro, wat bovendien 3.149 nieuwe banen op zou leveren. Dat plan werd echter tegengehouden door de Andalusische regering. Bouwbedrijven gingen vervolgens met het waterplan naar de rechter. Want waar was de opbrengst van ruim 300 miljoen euro van de verhoogde waterrekening en de subsidie van de EU dan gebleven? Vijf jaar na het inwerkingtreden van de waterwet was er nog maar 59 miljoen in het project geïnvesteerd volgens de bouwbedrijven.

Niet nakomen van verplichtingen

Ook toen de deelregering in 2013 een nieuwe president kreeg in de persoon van Susana Díaz, veranderde er niets in het nakomen van het milieuplan. Inmiddels is het zo ver dat Andalusië hiervoor mogelijk een sanctie van de EU opgelegd krijgt.  

Het is niet de eerste keer dat Díaz haar verplichtingen niet nakomt en overheidsgeld niet terecht komt op de plaats waarvoor het bestemd is. Ook een gesubsidieerd project waarbij werkloze Andalusiërs een nieuwe beroepsopleiding zouden krijgen ging niet van start. Een anti-fraudeonderzoek kreeg prioriteit waardoor de leslokalen voor de werklozen voorlopig nog gesloten bleven.

De regering in Madrid is nu met Díaz tot een akkoord gekomen. Er zal 230 miljoen euro aan de waterzuiveringsinstallaties worden besteed. De voltooiing van dit project moet in 2021 plaatsvinden. Dat is dan 21 jaar na het uitvaardigen van de EU-milieuregel.

Dit vind je misschien ook leuk