Bosbranden Costa Blanca onder controle

door admin
Bosbranden Costa Blanca onder controle

De eerste brand brak uit op zondagmiddag rond een uur of drie bij Mallà Verda bij Benissa, Teulada en Gata de Gorgos (Marina Alta) aan de Costa Blanca in de Spaanse provincie Alicante. Hier werden gelijk twee helicopters op afgestuurd. Van de andere brand kwam de eerste melding binnen rond 19 uur ’s avonds. De haard was in de Paraje La Jarra bij de gemeente Buñol in de provincie Valencia, ook wel bekend van het beroemde tomatenfeest.

Beide branden zijn inmiddels onder controle en volgens de autoriteiten is de schade bij Benissa en Teulada beperkt gebleven en is een nabijgelegen bosgebied onbeschadigd.

Bosbranden in de regio Valencia

Tot nu toe waren er al 233 bosbranden in de regio Valencia en de Costa Blanca. 39,9% zijn opzettelijk aangestoken, 27,8% ontstonden door bliksem of andere natuurlijke oorzaken, 21% is ontstaan door menselijke nalatigheid en oorzaak van de rest van de branden is onbekend. 

Bosbrandenseizoen

In heel Spanje brandde tot 31 juli jl. al 63.700 hectare af bij bosbranden. Dat is het 2e slechtste resultaat in de afgelopen vijf jaar en het derde slechtste in de afgelopen tien jaar na 2009 en 2012. In totaal is het totaal verbrande oppervlak dit jaar al 18% boven het gemiddelde. Op de risico-kaart van het Spaanse weerinstituut AEMET domineert te kleur rood. Dat betekent het allerhoogste risico op bosbranden in vrijwel het hele land. Vooral in het noorden en noordwesten moet flink opgepast worden. Geen goed teken in de wetenschap dat het bosbranden-seizoen nog duurt tot 1 oktober aanstaande.

Dit vind je misschien ook leuk