Hulporganisatie wil onderzoek naar dood 7 migranten in Middellandse Zee

door admin
Hulporganisatie wil onderzoek naar dood 7 migranten in Middellandse Zee

Volgens de officiële lezing van die dag was er een boot met asielzoekers onderschept met veertig mensen aan boord. De boot was onderweg naar Spanje, maar werd tegen vijf uur ’s middags tegengehouden door de Guardia Civil ter hoogte van het Marokkaanse Aguadú, iets ten noorden van de Spaanse enclave Melilla. 27 van de 40 opvarenden sprongen in het water. Dertien van hen werden gered door de Guardia Civil en naar Melilla gebracht. De rest werd door de Marokkaanse kustwacht weer terug op hun boot naar de Marokkaanse kust gesleept. 

Volgens de hulporganisaties Médicos del Mundo en Caminando Fronteras – in actie gekomen nadat migranten hen op de overleden vrouwen hadden gewezen – zijn zeven vrouwen verdronken nadat de boot kantelde bij het terugslepen naar Marokko. De vrouwen zouden afkomstig zijn uit de Democratische Republiek Congo en Guinea. 

De Guardia Civil ontkent elke betrokkenheid bij de dood van de vrouwen door het blokkeren van de boot richting Spaanse wateren. De hulporganisaties willen een onafhankelijk onderzoek naar wat er is gebeurd en naar hoe de vrouwen precies om het leven zijn gekomen en dreigt ook naar de Europese Raad te stappen en andere mensenrechtenorganisaties in te schakelen. 

Spanje-route in trek

Op 9 augustus zijn er in totaal 8.385 migranten aangekomen via de Middellandse Zee in Spanje. Tot die datum verdronken er 121. In heel 2016 kwamen er 128 mensen om het leven door verdrinking bij de oversteek van Marokko naar Spanje. Midden augustus heeft de Spaanse kustwacht 600 mensen gered van vijftien boten en een jetski. Het aantal mensen dat via deze route Spanje probeert te bereiken neemt de laatste maanden flink toe. 

Dit vind je misschien ook leuk