Update 2 Catalaans onafhankelijkheidsreferendum

door admin
Update 2 Catalaans onafhankelijkheidsreferendum

Tegen TV3, de Catalaanse publieke televisie, zei Puigdemont dat zijn regering beschikt over een ‘laboratorium’ waar een team experimenteert met alle mogelijke scenario’s gerelateerd aan het referendum. Hij gaf toe dat er zeer waarschijnlijk een poging volgt van een rechter om het evenement voor de start van de campagne op donderdagavond in Tarragona te stoppen.

Spaanse koning

Woensdag sprak de Spaanse koning Felipe VI over het voorgenomen onafhankelijkheidsreferendum tijdens de uitreiking van een cultuurprijs. ‘Geconfronteerd met wie buiten de constitutionele en wettelijk voorgeschreven wettigheid treden en de samenleving opsplitsen, ben ik er zeker van dat de rechten die alle Spanjaarden toebehoren beschermd zullen worden, en dat de vrijheden van alle burgers gegarandeerd en beschermd zijn.’

Opschorten Catalaanse parlement

De Catalaanse partijen die voor onafhankelijkheid zijn willen het parlement opschorten tot de dag van het referendum op 1 oktober. De partijen Junts Pel Sí en CUP hebben gevraagd aan het Comité van de Spreker, dat voorgezeten wordt door Carme Forcadell om hier een besluit over te nemen. Het argument voor opschorting is dat er campagne gevoerd wordt voor het referendum. Er staan nog twee parlementaire sessies gepland voor 21 en 22 september.

Website referendum offline

Een rechter heeft geoordeeld dat de website van het referendum offline moet. De Guardia Civil heeft met het bevel van de rechter het hostingbedrijf CDmon weten te overtuigen de website te sluiten. Slechts minuten later tweette premier Carles Puigdemont – duidelijk voorbereid – een link naar de nieuwe website met dezelfde inhoud als de gesloten versie. Puigdemont noemde het een ‘belachelijke’ stap van de overheid om dit te doen in de 21e eeuw.  Hij zei dit woensdagavond in een interview met de Catalaanse nationale televisiezender TV3.

Burgemeesters arresteren

Inmiddels zijn 712 burgemeesters gedagvaard die gemeentelijke ruimte beschikbaar willen stellen voor het referendum. Het Openbaar Ministerie heeft de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra bevel gegeven de burgemeesters te arresteren op zo kort mogelijke termijn, wanneer zij geen gehoor geven aan de dagvaarding. 

Dat dit een mogelijkheid is blijkt uit het feit dat de politieke partij CUP heeft aangekondigd dat de burgemeesters die lid zijn van deze partij de aanklager niet zullen gehoorzamen. Een CUP burgemeester deelde een video op Twitter waarin te zien is hoe hij de dagvaarding in de shredder doet.

Stroom afsluiten van stembureau’s

Volgens de krant El Mundo heeft Rajoy aan rechters gevraagd het bevel te kunnen geven aan elektriciteitsbedrijven om de stroom af te sluiten van de stembureau’s voor het referendum op 1 oktober. De krant schreef ook dat Spaanse inlichtingendiensten niet geloven dat Puigdemont al 6.000 stembussen klaar heeft voor de volksraadpleging. Dit beweerde hij in een interview met de Amerikaanse Financial Times op 25 augustus. 

Postkantoor stuurt niets door over referendum

De Catalaanse regering is begonnen met het sturen van brieven naar de 55.000 Catalanen die via een loterij zijn aangewezen om de 6.300 stembureau’s te bemannen op 1 oktober. Die mensen zitten dus klem tussen de orders van de regionale en de landelijke overheid. Inmiddels heeft het regionale postkantoor zijn werknemers de opdracht gegeven geen materiaal gerelateerd aan het referendum door te sturen omdat het referendum door het Spaanse Constitutionele Hof illegaal is verklaard en is opgeschort. 

Geem stembureau bemannen

Volgens de Catalaanse regering is het aanwezig zijn op een stembureau verplicht voor burgers die daartoe zijn opgeroepen. Het is namelijk hun burgerlijke plicht, maar de Spaanse premier Rajoy heeft woensdag gezegd dat dat niet zo is. ‘Als iemand de opdracht krijgt om een stembureau te bemannen, moet hij of zij niet gaan. Er kan namelijk geen referendum gehouden worden omdat dat een absoluut illegale daad zou zijn.’

Spaanse rechters unaniem tegen referendum

De vier grootste verenigingen van rechters in Spanje hebben in een gezamenlijke verklaring ambtenaren en burgers opgeroepen om in geen geval bevelen op te volgen of opdrachten uit te voeren gerelateerd aan de organisatie van het referendum op 1 oktober. ‘Een autoriteit die bewust rebelleert tegen de grondwettelijke regels die het bestaansrecht vormen voor diezelfde autoriteit, verliest het gezag en hoeft niet gehoorzaamd te worden’, zo staat te lezen in de verklaring die eraan herinnert dat de wetten die de basis vormen voor het referendum door het Constitutionele Hof zijn geschorst.

Dit vind je misschien ook leuk