Gemeente Bilbao onder vuur wegens advies hoe veilig cocaïne te snuiven

door admin
Gemeente Bilbao onder vuur wegens advies hoe veilig cocaïne te snuiven

De kaartjes werden uitgedeeld door medewerkers van PIP Bilbao in het centrum van de oude binnenstad en tijdens het festival Aste Nagustia dat vorige week plaatsvond. ‘Snijd je lijntje goed fijn, anders kan het je neusgaten schaden’, kregen diverse bezoekers van het festival midden overdag tussen 11 de 14 uur aangereikt. 

De ontvangers werden ingeschat als potentiële drugsgebruikers. ‘We gaven ze niet zomaar aan iedereen’, zei een woordvoerder van de gemeente. Elke ontvanger werd bovendien persoonlijk ingelicht over de mogelijke gevaren van drugs en verkeerd drugsgebruik. 

De conservatieve Partido Popular had veel kritiek op de campagne uit socialistische koker. Volgens de partij is het ‘echte onzin om een soort gebruikers-kit uit te delen met een dergelijke lichtzinnige boodschap’. 

Volgens PSOE-wethouder Yolanda Diez is het doel van het advies enkel om de risico’s verbonden aan cocaïne-gebruik terug te dringen. Circa honderd kaartjes en folders werden uitgedeeld. 

Spanje is het land waar de meeste cocaïne wordt gebruikt na Groot-Brittannië, zo blijkt uit het European Drug Report 2017. Volgens de laatste cijfers uit 2015 heeft 9,1% van de Spanjaarden tussen 15 en 64 jaar minstens één keer cocaïne gebruikt in zijn leven. Dat was in Groot-Brittannië met 9,7% iets meer. 

Dit vind je misschien ook leuk