De zomer weigert Spanje te verlaten in oktober

door admin
De zomer weigert Spanje te verlaten in oktober

Zo kun je in Spanje wegsmelten op een bankje in de zon terwijl de goudkleurige herfstbladeren langs je naar beneden dwarrelen. Al zijn de ochtenden en avonden een stuk koeler dan in juli en augustus, tussen een uur of 11 en 4 ’s middags lopen veel Spanjaarden te zuchten van de hitte en te klagen over dat ze toch weer teveel kleding hebben aangetrokken. Daarbij is het te droog. Het was al droog, maar het hydraulische jaar begint op 1 oktober en normaal gesproken regent het dan ook met meer regelmaat. Nu heeft het alleen hier en daar in het noorden van het land geregend, maar overwegend is het te droog. Boeren komen door de problemen door slechte of mislukte oogsten en de watervoorraden raken op. 

In Cáceres werd woensdag4 oktober een recordtemperatuur gemeten. Het kwik bereikte 33,8 graden volgens het Spaanse weerinstituut Aemet. Nog nooit eerder was het in oktober zo heet. Het laatste record werd bereikt op 13 oktober 2011 met 33,5 graden.  In het nabijgelegen Badajoz werd met 35 graden nog warmer, al betrof het hier geen record. Op 1 oktober 1977 was het 35,4 graden. 

Voorlopig blijft het in het grootste deel van Spanje droog en schijnt de zon. Aemet heeft het over stabiel weer minstens tot 15 oktober. Vooral in het midden en zuiden van het land liggen de temperaturen hoger dan normaal. Ook voor de tweede helft van de maand ziet het weerinstituut nog geen grote veranderingen. Dus houd voorlopig waaier en slippers nog maar bij de hand. 

Dit vind je misschien ook leuk