Catalanen eisen amnestie en zelfbeschikking in ruil voor steun aan Sánchez

door admin
Catalanen eisen amnestie en zelfbeschikking in ruil voor steun aan Sánchez

Vooral de afgevaardigden van Puigdemont hebben maandag laten weten bereid te zijn om te onderhandelen met de socialisten. Maar hun standpunt is zeer streng, bijna onhaalbaar. Op dit moment zouden de partijen Pedro Sánchez alleen steunen als amnestie en zelfbeschikking worden toegezegd. Ze aanvaarden zelfs geen hypothetische gratie voor Carles Puigdemont als ruilmiddel, zoals de socialisten hem in de campagne al hebben aangeboden.

Partijen voelen zich “niet verplicht” om te kiezen tussen links en rechts

“We zijn er niet om Sánchez te redden”, verklaarde de secretaris-generaal van de partij, Jordi Turull, de dag na de algemene verkiezingen. ERC en Junts behaalden elk zeven zetels. Samen verloren ze bijna een half miljoen stemmen, ongeveer 28% van het totaal in Catalonië. Als er nieuwe verkiezingen worden gehouden, geloven ze dat het hen niet zal deren. Ze voelen zich “niet verplicht” om te kiezen tussen Sánchez en Feijóo.

De Junts-aanhangers zien echter een “mogelijkheid” om te streven naar onafhankelijkheid. Junts stelt voor om de eenheid van actie met ERC en nationalistische entiteiten te herstellen. ERC pleit voor het onderhandelen over de voorwaarden voor de investituur van de socialistische kandidaat Sánchez. Junts voelt zich sterk en legt de druk bij de regeringsleider. “Wat is hij bereid te doen?” vraagt Turull. “Hij weet al wat we willen”, voegde hij eraan toe.

Desalniettemin is de prioriteit voor Junts om de strategische eenheid van het onafhankelijkheidsstreven in Catalonië te herstellen, alvorens zich bezig te houden met de investituur van Sánchez. Op dit moment, zei Jordi Turull op Rac-1, ligt zelfs het “scenario” van zich onthouden bij een eventuele investituur van Pedro Sánchez niet op tafel. “We kiezen niet voor herhaalde verkiezingen of niet. We pleiten ervoor om dit moment van de gelegenheid gebruik te maken en te zien wat de staat ons te bieden heeft”, zei hij.

Junts verwerpt in ieder geval de positie van ERC, die tijdens de campagne drie voorwaarden stelde: onderhandeling over fiscaal tekort, overdracht van de Cercanías van Renfe (regionale treindiensten) en het herstarten van de dialoogtafel tussen de regering en de Generalitat. Junts ziet dit als de investituur van Sánchez zonder dat daar iets voor terugkomt. 

Bekijk ook: PP wint Spaanse verkiezingen maar rechts haalt geen meerderheid

Dit vind je misschien ook leuk