Nostradamus ziet grote toekomst voor Spanje

door admin
Nostradamus ziet grote toekomst voor Spanje

Diezelfde dag gleed de Madrileens beurs IBEX met -2.42% verder in de diepte. Daarom moeten bedrijven en particulieren die geld in het buitenland bezitten dit nu terstond aanmelden bij de belastingdienst, aldus Cristóbal Montoro, minister van financiën.

Spaanse banken leenden deze weken alvast in 2 tranches een bijna onuitspreekbaar groot bedrag bij de Europese Centrale Bank om hun bijna lege kassen tijdelijk wat aan te vullen. Het gaat toch wel goed met Spanje?

Op de kleintjes letten

Voor Soraya Rodríguez, woordvoerster van de PSOE, is dat de grote vraag. Men moet in deze benarde tijden immers goed op de kleintjes letten. Dat deed zij door op te merken, dat de ex-voorzitter van het Congres, José Bono, als herinnering een afscheidsfoto ontvangt ter waarde van 82.600 euro.

Misschien schuilt in haar kritiek wat naijver, want eerder kreeg de (PSOE) voorzitter van het Congres bij zijn vertrek een foto van maar 24.780 euro. Dat in een tijd, waar de PP-regering een dikke 27 miljard wil sparen. Daar sta je dan met je net gekochte 200 euro dure, digitale vakantie-camera! Wat zijn immers de juiste verhoudingen?

‘Evenwichtige’ begroting

Soraya Rodríguez gooide er echter nog een nummer bovenop, door mede te delen dat het met de PP afgesproken budget-stabiliteitspakt opeens anders wordt verklaard dan was bedoeld.

Het gaat erom in 2020 een begroting te presenteren die ‘evenwichtig’ is, dus evenveel inkomsten als uitgave zal tellen. Iets dat de Brusselse EU-bestuurders zich wensen. Voor de PSOE was het duidelijk dat een tekort van 0.5% ‘evenwichtig’ kon worden genoemd, maar de PP denkt veel meer dat het om 0% verschil gaat.

Manouvreren 

Elena Valenciano, plaatsvervangend secretaris-generaal van de PSOE, vindt dat het hier veel meer om ‘ideologische’ dan ‘economische’ motieven handelt. “Als je naar een absoluut evenwicht streeft, dus nul procent”, zo stelt zij, “kun je als regering niet meer manoeuvreren mocht de economie een kleine bijstelling nodig maken voor investeringen”.

‘Euro is tijdbom’

David Hugh, de eminente macro-econoom en Spanje-kenner uit Barcelona, ziet dat evenzo, maar op wat grotere schaal. Hij schreef in een CNN blog-post ondermeer over een Spanje dat gevangen zit in de euro, die een tijdbom is gebleken zonder mogelijkheid daarvan de klok uit te schakelen.

In de EconoMotor van 2 april schreef hij vervolgens over oorzaken en hun gevolgen voor het hele euro-gebied bij uittreding. De oplossing die hij (en veel anderen) zien is de splitsing van de euro in tweede systemen: het bestaande voor Duitsland, Nederland en wellicht een paar andere landen, en een lichtgewicht-euro voor de periferie met een waarde die ongeveer 20% lager ligt.

Dan zou de interpretatie van het Spaanse stabiliteitspakt kunnen aansluiten bij de opvattingen van de zittende regering. Maar toch, 2020 is nog een lange tijd te gaan en oplossingen schijnen veel te maken te hebben met koffiedikkijken.

Immers worden we bijna dagelijks geconfronteerd met weer nieuwe oekazes, zoals het plan toch maar de IVA hier en daar aan te passen en dus te verhogen.

Hoop

Manfred Dimde, een Duitse Nostradamus expert, geeft ons in de 7e oplage van zijn boek “Waarzeggingen van Nostradamus opnieuw ontsleuteld” uit 1994 (!) de nodige hoop. Hij citeert de vertaling uit het oud-Frans van een quatrijn van de grote waarzegger, die duidelijk voorziet dat “Spanje tot het hoogtepunt van haar macht in Europa zal stijgen”.

Dat gaat plaatsvinden nadat “de wetenschap in discrediet is geraakt met betrekking tot een voorspelde klimaat-catastrofe”. Dan hoeven we niet lang te wachten, want de politieke klimaatcommissie (IPCC) van de Verenigde Naties heeft er alles aan gedaan ons te overtuigen van de invloed van mensen op de natuurlijke klimaatschommelingen die periodiek op Aarde optraden.

Het achterliggende politieke bedrog om voor schier onmeetbare redenen her en der veel geld uit zakken te kloppen vloog inmiddels op. Nostradamus, die rond 1525 leefde, is er duidelijk over dat Spanje een grote toekomst tegemoet gaat. “Een Spaanse koning zal over Europa heersen”, zo lijkt hij te schrijven aldus Dimde.

Het probleem dat we met deze toekomstvoorspelling kunnen hebben is dat wij tot omstreeks 2080 zullen moeten wachten. Tegen die tijd zal het begrotingstekort in Spanje wel zijn genivelleerd en oude schulden afbetaald.

Bron: Economonitor, El Mundo, El País, La Información, Nostradamus-dimde

Dit vind je misschien ook leuk