
In deze column gaat het in het algemeen over technieken om de meest waarschijnlijke toekomstige economische situatie te voorspellen.
Centrale Bankiers, Ministers van Financiën, de rekenmeesters van de Centrale Plan Bureaus, beursanalisten, bankiers, de producenten en de consumenten, iedereen probeert zich een beeld te vormen van de toekomstige economische vooruitzichten.
Op basis van een niet aflatende enorme cijferbrij aan macro-economische gegevens, import- en exportdata, economische groeicijfers en werkgelegenheidsstatistieken, de winst- en omzetgegevens afkomstig uit het bedrijfsleven en het inkomsten en uitgavenpatroon van de particuliere huishoudens, proberen financiële experts zich een oordeel te vormen.
Wat doet een technisch analist?
Wie uit al deze zeer relevante informatie tracht de juiste conclusie te kunnen afleiden, houdt zich bezig met wat men in de financiële wereld ‘fundamentele analyse’ noemt. Deze studie probeert oorzaak en gevolg te verklaren.
Mede om die reden zijn beleggers en financieel analisten voortdurend bezig informatie te vergaren om een indruk te krijgen wat mag worden verwacht en hiervoor een verklaring te geven. De aangevoerde argumenten vormen als het ware het fundament om bepaalde investeringsbeslissingen te nemen of juist niet te nemen.
De technisch analisten, die slechts een zeer geringe minderheidspositie innemen in het kamp van de financieel deskundigen, bestuderen niet de oorzaken, maar juist de gevolgen van alle informatie die bij de mensen terechtkomt.
De technische analyse gaat ervan uit dat de beschikbare informatie, die vaak tegenstrijdig is, leidt tot aan- en verkoopgedrag op de beurs.
Wanneer er een beurskoers tot stand komt, dan is er feitelijk sprake van een consensus tussen de koper en verkoper over de juiste waardering. Waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten komt een prijs tot stand.
Ondanks deze zeer fundamentele constatering, wordt degene die zich uitsluitend bezighoudt met de studie naar marktprijzen op publieke beurzen een technisch analist genoemd. De technische analyse bestudeert het historisch marktgedrag van vraag en aanbod op de beurs met behulp van koersgrafieken.
Het doen van de technische analyse is de meest waarschijnlijke toekomstige richting van de beurskoersen voorspellen op basis van de koerspatronen uit het verleden.
De technische analyse veronderstelt dat niet alleen de hiervoor genoemde fundamentele invalshoeken van invloed zijn op de ontwikkeling van de beurskoersen, maar dat ook pyschologische factoren, zoals angst, hoop en hebzucht een belangrijke rol spelen in de besluitvorming om ergens wel of niet in te investeren.
Irrationeel handelsgedrag
De emoties spelen in de economische huishouding en op financiële markten een permanente rol. Werd lange tijd gedacht dat wij als ‘homo economicus’ rationele besluiten nemen, pas in de laatste 10 jaar komt er meer begrip en aandacht voor de ‘behavioural finance’-aspecten, zoals irrationeel handelsgedrag.
Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat beleggers vooral mensen zijn van vlees en bloed en dat er sprake is van een zekere mate van kuddegedrag.
Charles Henry Dow (1851 -1902) was samen met Edward Jones en Charles Bergstresser één van de grondleggers van het Amerikaanse persbureau Dow Jones & Company. Zij waren pioniers op het gebied van financiële berichtgeving en The Wall Street Journal die de onderneming vanaf 1898 begon te publiceren, behoort thans tot de meest gerenommeerde financiële kranten in de wereld.
Charles Dow introduceerde ook de Dow Jones indices als hulpmiddel om het economisch wel en wee te kunnen begrijpen. Met zijn gedachtengoed over de functionaliteit van het gebruik van aandelenindices legde hij de basis voor de hedendaagse ‘technische analyse’.
Deze vorm van analyse blijkt na ruim 100 jaar nog altijd van grote betekenis voor iedereen die beurskoersen wil voorspellen. In een reeks van nieuwe columns zal het signaleren van trends in beurskoersen meer centraal staan.
Edward Loef is fundmanager van het LOEF Technische Analyse Fund en schrijft deze colums vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Aan deze column kunnen geen rechten worden ontleend.De ontvanger mag de informatie dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.