Gooi billendoekjes niet in de wc!

door admin
Gooi billendoekjes niet in de wc!

Één doekje is het probleem niet. Dat ontstaat pas als er honderden, zo niet duizenden billendoekjes ergens in een bocht of door een ander obstakel op het pad ophopen in het riool. Door het jaar heen gaat het in Valencia in totaal om een prop van ongeveer een kilometer lang. En nog steeds moet er een gedeelte van het riool worden vrijgemaakt tussen de Ciudad de las Artes y Ciencias naar de zuiveringsinstallatie van Pinedo.

De gemeente is nu een campagne gestart om mensen bewust te maken van het feit dat de billendoekjes in de prullenbak thuishoren en niet in het toilet. Daarbij willen ze bedrijven die de doekjes produceren – wanneer deze niet biologisch afbreekbaar zijn – verplichten dezelfde boodschap op de verpakking te zetten. Het zijn overigens niet enkel de  doekjes die problemen geven. Ook wattenstaafjes, flosdraad en condooms vormen een deel van het probleem.

Volgens de wethouder Watervoorziening, Vicent Sarrià is de gemeente dit jaar al 2 miljoen euro kwijt om in totaal 900 ton aan vastgelopen afval uit het riool te halen. Dit bedrag komt nog bij de algemene kosten voor onderhoud van de riolering, dat wordt uitgevoerd door het bedrijf Acciona voor 10 miljoen euro per jaar. En het stopt nog niet bij die 2 miljoen euro, aangezien er nog een deel vanaf de stad der Kunsten en Wetenschappen tot aan de zuiveringsinstallatie van Pinedo vrijgemaakt moet worden.

De doekjes beschadigen ook de gemalen die verantwoordelijk zijn voor het transport van het rioolwater naar de zuiveringsinstallatie. De campagne waarmee mensen gewezen worden op het feit dat een toilet geen afvalbak is, heeft als titel ‘billendoekjes in de prullenbak’.

In tegenstelling tot toiletpapier lossen billendoekjes, van die vochtige doekjes die gebruikt worden om babybilletjes af te vegen, niet op in het riool. Tegen dit feit liep de gemeente Valencia vorige week opnieuw aan toen weer een enorme prop van billendoekjes uit het riool in het noorden van de stad verwijderd moest worden.

Rioolwater in de zee op Ibiza

Vrijdag zorgde een grote ophoping van hygiënische doekjes voor de verstopping van een gemaal op Ibiza bij Sant Josep, waardoor uiteindelijk rioolwater direct in de zee en deels op het strand terechtkwam. Autoriteiten zitten met hun handen in het haar en zeggen dat de enige oplossing is dat mensen de doekjes niet in het toilet gooien.

Verstopping San Sebastián

Eind september kampte de Noord-Spaanse stad San Sebastián met hetzelfde probleem toen een prop billendoekjes van 3,5 kilometer lang en bijna twee meter hoog uit het riool verwijderd moest worden. 

Dit vind je misschien ook leuk