Valenciaanse olijfolie uitgeroepen tot gezondste ter wereld

door admin
Valenciaanse olijfolie uitgeroepen tot gezondste ter wereld

De WBHEC heeft voor de tweede keer een wedstrijd georganiseerd om de gezondste extra virgin olive oil (EVO) van de wereld te nomineren. 18 van de huidige 40 deelnemers deden ook vorig jaar al mee aan deze wedstrijd. Oli Oli (Valencia) nam de eerste prijs in in ontvangst, gevolgd door Boundary Bend, Robust (Californië, Verenigde Staten) en Eirini Plomariou, Unfiltered Lesvos Organic (Lesbos, Griekenland).

Oli Oli, Cornicabra Ecológico was niet de enige Spaanse olijfolie die hoog scoorde. Ook Molino de Zafra, MZ Selección monovarietal morisca ecológico (Badajoz), La Casona, Primer día de cosecha (Jaén), Oleogourmet, Arbequina Doce + Uno (Valladolid) Aceiteros del Águeda, Abade orgánica (Salamanca), Aceites García de la Cruz, Cornicabra ecológico (Toledo) en Oleosalgado, Pago de Visarejos (Madrid) werden geprezen om hun goede kwaliteit.

Balans van vetzuren en fenolen

Bij de beoordeling van de kwaliteit van de olijfoliën wordt gekeken naar de balans van vetzuren en fenolen. Onverzadigde vetzuren kunnen het cholesterolgehalte van het bloed verlagen en fenolen hebben een antioxidatieve werking. Het is een gunstige ontwikkeling dat de laatste jaren de waarde van verzadigd vet in olijfolie steeds lager en de waarde van onverzadigd vet steeds hoger wordt.

Tijdens deze wedstrijd was het minimum gemeten percentage aan verzadigde vetten 12,3 % en het maximum aan onverzadigde vetten 87,7 %. Ook de concentratie van fenolen neemt elk jaar toe, wat vanuit gezondheidsoogpunt zeer positief is. 

Kankerwerende oleocanthal

Daarnaast zit in olijfolie ook het stofje oleocanthal dat een kankerwerende en antioestrogene werking heeft. Dit jaar was het percentage oleocanthal lager dan bij eerdere metingen, wat waarschijnlijk is veroorzaakt door wisselingen in het klimaat.

Een van doelstellingen van de WBHEC is het streven naar een wereldwijde productie van gezonde oliën. Oli Oli is hier in ieder geval al goed in geslaagd.

Olijfolie

De meeste olijfolie wordt geproduceerd in gebieden rond de Middellandse Zee. Spanje is de grootste producent van olijfolie ter wereld gevolgd door Italië, Griekenland, Tunesië en Turkije. 48% van het totale olijventeeltareaal ligt in Spanje. Hier werken 380.000 olijventelers. De Europese Unie is nog steeds de grootste producent van olijfolie ter wereld. 80% van alle olijfolie komt hier vandaan. Ook is de EU met 70% de grootste gebruiker van olijfolie.

Dit vind je misschien ook leuk