Overstromingen Dénia en Xábia door hevige stortregens

door admin
Overstromingen Dénia en Xábia door hevige stortregens

De inzittenden van een auto moesten worden gered nadat deze vast was komen te zitten in de rivier Gorgos. Op sommige plekken viel meer dan 100 liter per vierkanten meter binnen een uur tijd. De meeste regen in Dénia viel vanaf 10:15 uur gedurende een half uur. De politie moest de straten Camí del Llavador en de toegangswegen tot Plaza Benidorm afsluiten en waarschuwde automobilisten heel voorzichtig door de Camí de Gandía te rijden. Deze straat werd echter niet afgesloten. 

Bijna een uur lang was er sprake van stortregen in Dénia en in nauwelijks tien minuten werd er ruim 17 liter per vierkante meter opgevangen. Dat komt neer op meer dan 104 liter per vierkante meter in een uur tijd.

Vanuit de gemeente werden inwoners van Dénia verzocht om eventuele schade als gevolg van de regen in kaart te brengen en dat wie een meteorologisch rapport nodig heeft om een en ander bij verzekeraars te kunnen claimen, dat bij de gemeente kan aanvragen. 

In het gebied rond Plaza París zijn diverse auto’s ondergelopen. Het water kwam tot aan de deuren. In het gebied rond Explanada Cervantes waren de auto’s van binnen helemaal nat. Ook waren er een paar lichte ongelukken als gevolg van de harde regen. 

Op de verschillende meteorologische stations in Dénia is in 10 minuten tijd 17,4 l/m4 opgevangen in SAnta Lucía, Jesús Pobre 17,2 l/,2 en Madrigueres 11,2 l/m2. 

De weerwaarschuwing van Aemet voor zware regen bleef van kracht tot een uur of vier zaterdagmiddag. 

In Xábia werd een ongebruikelijk beeld vastgelegd: terwijl medewerkers van de gemeente in oranje regenpakken bezig zijn met het riool om te zorgen dat het water extra afvoermogelijkheden heeft, spelen erachter kinderen in het water en drijft er zelfs een jongetje op een luchtbed. Dit was op de Avenida de la Libertad, die tijdelijk voor verkeer werd afgesloten. 

In Xábia liep de bouwput voor het nieuwe auditorium volledig vol met water. Zo veranderde het in een zwembad. 

De brandweer moest onder andere nog drie mensen redden die vast waren komen te zitten met hun auto’s in een rambla. Verder werkten ze aan overstromingen in de urbanisatie Cap Martí-Tosalet en verzakkingen bij een ravijn vlakbij de urbanisatie Sella Golf (Pedreguer). 

Dit vind je misschien ook leuk