Waarom een huis kopen in het binnenland van Alicante?

door admin
Waarom een huis kopen in het binnenland van Alicante?

Bij het oriënteren naar een woning kun je nooit genoeg informatie inwinnen. Ook al staat je keuze voor Alicante al vast, realiseer je dat de provincie met een oppervlakte van bijna zesduizend vierkante kilometer behoorlijk groot is. Het binnenland biedt nog ongekende mogelijkheden. Keuze te over dus voor wie op zoek is naar het onbedorven en echte Spanje. Om je bij die keuze te helpen, geven wij hier negen redenen om te kiezen voor een huis in het binnenland van Alicante.

1. Gunstige woningmarkt

In 2018 lag de gemiddelde koopprijs van woningen in Alicante op 114.000 euro volgens Asicva, de regionale vereniging van makelaarsbedrijven. Men betaalde dat jaar gemiddeld 1.371 euro per vierkante meter, wat 83 euro meer is dan in 2017 en ver onder het Spaanse gemiddelde van 1.720 euro per m2. Na een groei van 3,62% verwacht Asicva dat de prijzen dit jaar mogelijk licht dalen. Omdat de kust nog altijd veel gewilder is onder zowel Spaanse als buitenlandse residenten liggen de prijzen verder daar vandaan automatisch lager. Volgens de vastgoedwebsite Idealista waren er in 2018 diverse gemeenten waar de huizenprijzen zelfs zijn gedaald, in tegenstelling tot de kustplaatsen. Houd er wel rekening mee dat de vraag naar rurale woningen in het binnenland groot is en het aanbod daarvan zeker niet groter wordt. Gemiddeld zoekt men hier in de prijsklasse van circa 250.000 euro.

2. Rustig en authentiek

De massa trekt in Spanje doorgaans naar de kust. Fameuze vakantiebestemmingen als Benidorm, Calpe en Torrevieja bruisen het hele jaar door dankzij de overvloedig aanwezige faciliteiten gericht op de vakantiegangers als hun voornaamste doelgroep. In het binnenland daarentegen lijkt de tijd soms op een prettige manier stil te staan. Pittoreske dorpjes, glooiende wijngaarden, valleien gevuld met citrusbomen en imposante bergketens vullen dat aangename levenstempo prachtig aan.  Probeer wel te achterhalen hoe het leven op dit soort locaties in het laagseizoen is. Je wilt waarschijnlijk niet ergens wonen waar het een paar maanden per jaar uitgestorven is. Een goede Nederlandstalige makelaar met kennis en ervaring in het gebied kan je in dit opzicht goed adviseren.

3. Goed bereikbaar/centrale ligging

Waar je ook bent in de provincie, de bewoonde wereld is altijd dichtbij. Allereerst ligt bij Alicante de luchthaven Alicante-Elche waarvandaan dagelijks directe vluchten vertrekken naar diverse bestemmingen in Nederland en België en andere landen in Europa. Vanuit Alicante rijdt een hogesnelheidstrein in iets meer dan twee uur naar Madrid. Verder zijn er directe treinverbindingen met Valencia in het noorden en Torrevieja in het zuiden. Verblijf je in het noorden van de provincie dan is vliegen op Valencia een goede optie. En een alternatief voor wie in het zuiden verblijft kan het recent geopende internationale vliegveld van de regio Murcia zijn. De afstand tussen Alicante en Valencia is een kleine twee uur rijden en naar Murcia kost iets meer dan één uur. Met de auto ben je in 4,5 uur rijden in Madrid en 5,5 uur duurt een rit naar Barcelona.

4. Heerlijk klimaat

Niet voor niets nam het toerisme in Alicante vanaf eind jaren vijftig in de vorige eeuw een grote vlucht. Het klimaat in de provincie is heerlijk en mediterraan met zachte winters, aangename zomers en een gemiddelde maximum jaartemperatuur van 22 graden. Per maand regent het gemiddeld 3,5 dag. Op andere dagen domineert de zon de doorgaans staalblauwe lucht. Bovendien is de gemiddelde zeetemperatuur van ruim 17 graden Celcius. Warm genoeg voor een plons op mooie dagen het hele jaar door. En wat te denken van de prachtige golfterreinen in het binnenland van Alenda en Font del Llop waar dankzij dit klimaat het hele jaar door prima te spelen is.

5. Schilderachtige dorpjes

Vanuit de veelzijdige dorpjes in het binnenland kun je eenvoudig de leukste plaatsen aan de kust bezoeken. Denk hierbij aan Jávea, Dénia, Villajoyosa, Moraira en Altea met een pittoreks historisch centrum. Maar ook in het binnenland valt in dit opzicht veel leuks te beleven, bijvoorbeeld in Guadalest op een 500 meter hoge rots met zijn prachtige bruggen en historische gebouwen. In de Orba-vallei liggen de vijf schilderachtige dorpjes van de Rectoría: Tormos, Rafol, Benidoleig, Sagra en Pedreguer. Struin door de smalle straatjes, bestel een koffie op een klein terrasje en geniet van het trage tempo waarmee de lucht hier bezwangerd lijkt te zijn. Ook een bezoek aan de dorpjes in de Jalonvallei langs de rivier Gorgos is aan te raden. Denk aan Parcent of Gata de Gorges. Ook interessant om te bezoeken zijn Polop de la Marina en Petrer met een mooi kasteel hoog op de heuvel. In dit verband zijn ook de kasteelroutes prachtig die vertrekken vanuit Alicante.

6. Schitterende natuur

Even weg uit de drukte, of toe aan iets anders dan strand? Fraaie natuur is in de provincie Alicante altijd dichtbij. De provincie telt maar liefst negen beschermde natuurgebieden. Tussen Alcoi en Ibi ligt bijvoorbeeld het natuurpark Font Roja, een prachtig bosgebied. In het natuurgebied Serra Mariola tref je ruim 17 duizend hectare puur natuur. Het unieke bosgebied met bijzondere medicinale planten ligt tussen Ibi en Ontinyent. In het waterrijke gebied El Hondo tussen Crevillente en Elche leven tal van bijzondere vogels die je rustig kunt bekijken vanuit verschillende observatiepunten. Dan zijn er nog de (zout)meren bij La Mata en Torrevieja. Fiets of wandel er omheen, breng je picknick mee en geniet van het wijdse uitzicht en de rust. Tussen Calpe en Benidorm vind je Sierra Helada. De zee maakt ook deel uit van dit natuurgebied met unieke vegetatie. Vergeet ook de indrukwekkende uitzichten niet. Die heb je ook in Sierra de Maignio y Sierra del Sit in het binnenland. Dit gebergte heeft niet voor niets als bijnaam ‘balkon van Alicante’.  Schilderachtige landschappen vind je verder in de valleien Valle del Infierno, Valle del Pop, Valle de Gallinera en Valle del Vinalopo. Ook ondergronds is Alicante boeiend met 134 grotten en kloven van bijzondere waarde. Overal zijn wandelroutes uitgezet en de mountainbike is eveneens een perfect middel om de gebieden te verkennen.

7. Heerlijke keuken

Volgens Zweedse wetenschappers verhoog je de kans op een langer en gezonder leven met 20% als je het mediterrane dieet volgt. Hierin vormen verse groenten, peulvruchten, noten, zaden, fruit, olijfolie en vis de hoofdbestanddelen. Een goede reden om dichtbij de Middellandse Zee te gaan wonen… In de lokale keuken in de provincie domineren vis, schaal- en schelpdieren het menu. Een ander veelvoorkomend ingrediënt is rijst. Een brede waaier aan paellas vind je overal op het menu. Verse groentes en peulvruchtendie regionaal worden geteeld horen erin of kies voor een gezonde salade. Niet alleen in gerechten maar ook in dranken zijn citrusvruchten verwerkt van de bomen die de uitgestrekte plantages in het binnenland bedekken. Een ander, erg gezond drankje is de horchata de chufas (aardnotenmelk). Met kerst genieten Spanjaarden overal in het land van de turrón uit Jijona. Alicante is bovendien een wijnregio. Tal van die wijngaarden zijn te bezoeken. Denk aan de Jalonvallei met stevige rode wijnen en zoete moscatelwijnen.

9. Nederlandstalige dienstverlening binnen handbereik

Een ongekend voordeel van wonen in de buurt van de Costa Blanca is dat je er op allerlei gebied Nederlandstalige dienstverlening vindt. Of het nu gaat om klinieken, ziekenhuizen, scholen, artsen, specialisten, horecagelegenheden, kranten en tijdschriften, het is heel handig om – al spreek je Spaans – in je eigen taal aangesproken te kunnen worden. Bovendien zijn er veel Nederlandstalige clubs actief die het je mogelijk maken om snel een nieuw sociaal leven op te bouwen.

Janssens Partner Real Estate

Overweeg je een huis te kopen in de provincie Alicante, neem dan voor meer informatie vrijblijvend contact op met het Nederlandstalige makelaarskantoor Janssens Partner Real Estate. Dit familiebedrijf, gespecialiseerd in onroerend goed in het binnenland van de provincie Alicante en ook aan de kust, werd al in 1995 opgericht. Janssens Partner Real Estate biedt hier zodoende met drie kantoren al bijna 25 jaar betrouwbare begeleiding bij aankoop of (ver)huur en verdere ondersteuning tijdens het volledige aankoopproces.

Dit vind je misschien ook leuk