Valencianen gaan vervroegd naar de stembus voor regionale verkiezingen

door admin
Valencianen gaan vervroegd naar de stembus voor regionale verkiezingen

Als datum noemde Puig 28 april. Dan kan er tegelijkertijd gestemd worden voor de landelijke regering in Madrid. Die verkiezingen werden eveneens vervroegd. Pedro Sánchez kreeg zijn staatsbegroting voor 2019 niet door het parlement en moet daarom zijn regering vroegtijdig ontbinden. Het voorstel om de verkiezingen te vervroegen is een exclusief recht van de president van de Generalitat (de regering van de Comunidad Valenciana).

Vicepresident en leider van de partij Compromís, Mónica Oltra, gaf aan boos te zijn op de PSPV (Valenciaanse socialisten) omdat ze begrepen heeft dat er ‘geen politieke redenen zijn’ voor vervroegde verkiezingen. Ze voegde toe dat voortijdige verkiezingen gerechtvaardigd kunnen worden met een gebrek aan steun in het parlement of vanwege onenigheid over begrotingen, zoals ook bij Sánchez in het nationale parlement gebeurde. 

Volgens de krant El Mundo zou de overweging van Oltra zijn dat het haar partij niet gaat lukken te winnen van Ximo Puig en dat zij president zou kunnen worden omdat de verkiezingen dan nu al zo dichtbij zijn. Puig op zijn beurt gaf aan dat ‘het belangrijkste is dat de burgers beslissen’. ‘We zijn democraten en hoe meer personen kiezen, hoe beter’. De krant schrijft dat Puig waarschijnlijk erop  vertrouwt dat een hoge opkomst, vanwege de gemeenteraads- en landelijke verkiezingen op dezelfde dag, in het voordeel van zijn partij kan uitpakken.

De regio Valencia kan bogen op de hoogste verkiezingsopkomst van Spanje. Bij de laatste autonome verkiezingen was de opkomst 69,6 procent. Die van de landelijke verkiezingen lag met 74,8 procent in 2015 een stuk hoger en was nog steeds 72,4 procent bij de landelijke verkiezingen in 2016.

Dit vind je misschien ook leuk