Flinke wolkbreuk bederft Paasvieringen in Alicante

door admin
Flinke wolkbreuk bederft Paasvieringen in Alicante

De buien trekken sinds donderdag langs de Spaanse oostkust en het achterland. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de regio van Alicante tot Torrevieja verrast door overstromingen. Het noodnummer 112 van de regio Valencia ontving tot zaterdagochtend 7 uur 2.680 telefoontjes van mensen die incidenten wilden melden zoals overstromingen in woningen en bedrijfspanden, ondergelopen straten of omgevallen bomen. 992 telefoontjes kwamen uit de provincie Alicante, 1.409 uit Valencia en 279 uit Castellón. Er viel niet alleen veel regen, ook de wind bereikte snelheden tot 80 kilometer per uur.

Rond 9 uur op zaterdagochtend was de N332 ter hoogte van Torrevieja gedeeltelijk afgesloten op plekken waar het water een hoog niveau bereikte. Dit gebeurde nadat een wolkbreuk er 80 liter per vierkante meter achterliet. De CV905 en de Avenidas de Delfina Viudes, Cortes Valencianas en Rosa Mazón zijn overstroomd.

De Paasprocessies van Goede Vrijdag in Orihuela en Torrevieja moesten afgelast worden. Ook die in diverse kleinere plaatsen en in Murcia werden geschrapt. Om 9:50 werd de haven van Sagunto gesloten vanwege het slechte weer. Vrijdagavond even voor twaalf uur werd de haven van Valencia om dezelfde reden gesloten.

Code oranje

Voor zaterdag heeft het weerinstituut Aemet (de Spaanse evenknie van het KNMI) code oranje afgegeven. Dit betekent belangrijk risico wegens neerslag en kustfenomenen. Met name de kust van Alicante en het westelijk gedeelte van Murcia krijgen te maken met heftige regenbuien. Het binnenland Voor de Balearen geldt code oranje minder vanwege regen, maar vooral wegens harde wind tot windkracht 8 en hoge golven tot wel 8 meter hoog. Andere delen van de oostkust krijgen een code geel wegens wind en regen.

Aemet verwacht dat het slechte weer tegen maandag verder naar het noorden van de Spaanse Middellandse Zeekust zal trekken. Dan krijgten ook het noorden van de regio Valencia, Catalonië en de Balearen te maken met zware aanhoudende regen en stormachtige wind. 

Mooi plaatje

Afgezien van de ellende en overlast door het vele water leverde het noodweer afgelopen donderdag ook een mooi plaatje op van een perfecte volle regenboog op zee. De fotograaf van de foto die je hier kunt zien is de meteoroloog Joaquín Carrión. Hij nam de foto vanaf Cabo Cervera. 

Dit vind je misschien ook leuk