Drie toeristen besmet met chikungunya-virus in Spanje door tijgermug

door admin
Drie toeristen besmet met chikungunya-virus in Spanje door tijgermug

De besmetting werd bevestigd door bronnen bij het Valenciaanse minsterie van Gezondheid. De IJslanders hoorden hun diagnose na thuiskomst van een vakantie aan de Costa Blanca in een ziekenhuis in Reykjavik. Het gaat om een 37-jarige vrouw, haar vijfjarig zoontje en haar zus. 

De gezondheidsautoriteiten in Valencia hebben maatregelen getroffen en controleren in ziekenhuizen of er nog andere mensen de ziekte hebben opgelopen. Onderzoekers van de universiteiten van Alicante en Valencia nemen proeven voor verder onderzoek. 

Het chikungunya-virus (wetenschappelijke naam: Chikungunya virus, afgekort: CHIKV) is een virus dat de ziekte chikungunyaveroorzaakt met milde koorts en gewrichtspijnen als gevolg. Normaal is de ziekte niet dodelijk voor de mens. Het virus wordt overgedragen door muggen, met name de Aziatische tijgermug. Van 1.000 mensen die het virus oplopen sterft er circa één aan de gevolgen ervan. Normaal gesproken verdwijnen de symptomen binnen een week, maar soms leidt het virus tot lange termijn complicaties in gewrichten. Een goed vaccin voor het virus is er nog niet. Meestal wordt een patiënt behandeld met ontstekingsremmers en pijnstillers.

Dit vind je misschien ook leuk