Sigarettenpeuken groot probleem voor marien ecosysteem

door admin
Sigarettenpeuken groot probleem voor marien ecosysteem

Ze tasten organismen en de kwaliteit van het water aan, kunnen zeedieren doden en beïnvloeden zo ook de voedselketen en de levenscyclus daarvan. Dit zegt de Fundación Oceanogràfic in het rapport ‘Colillas en espacios naturales’ (peuken in natuurlijke gebieden). Door blootstelling aan de zon en het zeewater komen de vervuilende elementen vrij zoals nicotine, cadmium, ijzer, arsenicum, koper en zink.

‘Het gaat om kleine resten die vijf tot tien jaar nodig hebben om af te breken maar die desondanks drastische veranderingen bezorgen aan het mariene ecosysteem’, zegt een woordvoerder van Lateuaterra.com, een crowdfundingplatform voor milieuprojecten. De organisatie is voor de tweede keer de campagne #desentierralacolilla #graafdepeukop gestart in . Die moet rokers op het strand zich bewust maken van de gevolgen nadat ze hun peuken in het zand hebben uitgedrukt.  

De actie bestaat eruit dat strandgangers foto’s maken van sigarettenpeuken in het zand met vermelding van de hashtag #desentierralacolilla en de naam van het betreffende strand en de peuken vervolgens van het strand verwijderen. 

Verschillende Spaanse kustgemeenten of hele regio’s zijn de strijd al aangegaan door roken op stranden te verbieden. Lees hier meer

Dit vind je misschien ook leuk