Stranden Benidorm dicht door kwallenalarm

door admin
Stranden Benidorm dicht door kwallenalarm

Het ging om de kwal die bekend staat als het Portugees oorlogsschip. Begin juni werd een vrouw in Alicante opgenomen in het ziekenhuis na gestoken te zijn door dit gevreesde zeedier. Ze had een opgezwollen gezicht, pijnlijke gewrichten en was misselijk. Zondag werden in Benidorm twee van deze ‘kwallen’ uit de zee gehaald. Officieel is het geen kwalsoort, maar een kolonie van honderden holtedieren, ook poliepen genoemd, die samen een gelatineachtige blaas vormen. Afzonderlijk kunnen ze niet leven. De naam komt uit de tijd van de ontdekkingsreizigers, toen Portugal een machtige natie was op zee en waarvan de zeilschepen overal werden gevreesd. De reuzenkwal houdt het midden tussen een schip dat uit het water duikt en een opgeblazen plastic zak die op het wateroppervlak dobbert. Vergis je echter niet, want het grootste en gevaarlijkste deel van dit wezen zit onder water. Tentakels kunnen tientallen meters lang zijn. De kwal is ook als hij dood is nog giftig. 

Voorkom dat je gestoken wordt

Raak een Portugees oorlogsschip nooit aan! Ook niet als hij dood lijkt of is. Lang daarna geven de tentakels nog gif af. Luister altijd naar de strandwachten of medewerkers van het Rode Kruis. Als de rode vlag wappert, ga dan ook echt niet het water in. Voorkom daarmee een boete of een pijnlijke aanvaring met deze en andere type kwallen. Ook al zie je een Portugees oorlogsschip ver weg drijven, houd er rekening mee dat de tentakels onder water zeer ver kunnen reiken. 

Wat te doen als je gestoken bent?

Wanneer het Portugees oorlogsschip zich bedreigd voelt, treedt een automatisch verdedigingsmechanisme in werking. Elke centimeter van de tentakels bevat meer dan een miljoen stekende deeltjes die bij het slachtoffer een allergische reactie teweegbrengen. De menselijke huid gaat na een beet van de reuzenkwal meestal branden en jeuken. De beet zelf is bovendien behoorlijk pijnlijk.

Andere effecten van de beet van dit zeemonster zijn: veel pijn, overgeven, koorts en misselijkheid. In sommige gevallen kan de beet zelfs dodelijk zijn. Dat geldt voor kleine kinderen of mensen met een zwakke gezondheid. 

Als je door een reuzenkwal gebeten bent, zoek hulp en probeer zo snel mogelijk het gif te neutraliseren door de tentakelresten van je huid te verwijderen. Doe dat niet met blote handen en gebruik ook geen bankkaart of iets dergelijks om ze van je huid af te schrapen. Dat kan de steek pijnlijker maken. Als er geen hulpdienst of apotheek in de buurt is, dan kan je het best de getroffen huid met alcohol of zout (zee)water spoelen. Zoet water versterkt het effect van het gif en moet daarom nooit gebruikt worden. Ook azijn kan beter niet gebruikt worden na zo’n beet. Gebruik geen koud water, maar liever lauw water en behandel de huid daarna met cortisol crème of een antiseptisch middel om ontstekingen te voorkomen. Houdt de pijn aan of ervaar je symptomen zoals duizelijkheid of misselijkheid raadpleeg dan een arts.

Dit vind je misschien ook leuk