Oorzaak poepbacterie in water bij stranden Valencia nog niet achterhaald

door admin
Oorzaak poepbacterie in water bij stranden Valencia nog niet achterhaald

Dat was de eerste episode aan de kust van de oostelijk in het land gelegen regio, maar niet de enige. Onderzoekers ontdekten later resten van dezelfde fecale bacterie ‘Escherichia coli’ bij de stranden Patacona, Devesa, opnieuw bij Malvarrosa en Cabanyal (tot twee keer toe), Massamagrell, El Puig en Pobla de Farnals. Hier werd hetzelfde protocol gevolgd: de rode vlag ging uit totdat analyses uitwezen dat het zeewater opnieuw in optimale conditie verkeerde.

De laatste keer dat de stranden El Puig en Massamagrell werden gesloten was op 10 juli. Toen werd vastgesteld dat bij verschillende afgelegen urbanisaties en bouwwerkzaamheden dichtbij de waterafvoer tussen Sagunto en Valencia direct rioolwater in waterkanalen werd geleid. Dit water met fecale bacteriën stroomde direct naar zee.  

De regioregering besloot direct een technische commissie op te richten die in samenwerking met de betreffende gemeentes op zoek gaat naar de oorsprong van de vervuiling. Eerder werd door het regionale waterbedrijf Aguas de la Generalitat al geopperd dat de vervuiling een gevolg is van het gebrek aan goed functionerende riolering in het noorden van de stad, waar deze is verbonden met het netwerk van irrigatiesystemen van de daar aanwezige landbouw.

Precies daar werden de eerste sporen van de bacteriën in een hogere mate dan wettelijk is toegestaan, gevonden. De proeven werden gedaan in het netwerk van waterzuiveringsinstallaties verspreid over de kustgemeenten en een reeks wateropslagplaatsen in de streek l’Horta Nord.

De technische commissie wil nu uitsluitsel te geven over de bron van de vervuiling van het kustwater langs de stranden van Valencia. Wekelijks wordt daartoe het water langs de hele kust van de regio geanalyseerd. 

Ondanks dat de bron van de vervuiling nog niet onweerlegbaar is vastgesteld, blijven de Valenciaanse stranden open voor het publiek dat in de zomermaanden massaal is toegestroomd. Tenzij er nieuwe gevallen bekend worden van dat de bacterie in te grote mate aanwezig is. Volgens de autoriteiten kunnen mensen met een gerust hart het water in omdat de laatste analyses de goede staat van het water aantonen. 

De poepbacterie ‘vormt deel van onze darmflora, maar wanneer deze in verhoogde concentraties wordt aangetroffen in de zee of in andere wateren en mensen ermee in aanraking komen, kan deze leiden tot bepaalde ziekten zoals otitis (oorontsteking) of gastro-enteritis (maag-darmontstekingen)’, zei een farmaceut die bij het onderzoek is betrokken tegen La Sexta.

Dit vind je misschien ook leuk