Nederlander gearresteerd in Spanje wegens macrozwendel met paardenvlees

door admin
Nederlander gearresteerd in Spanje wegens macrozwendel met paardenvlees

Volgens Spaanse media werd Jan F. gearresteerd op verzoek van Frankrijk omdat hij in dat land nog een gevangenisstraf moet uitzitten van twee jaar wegens georganiseerde fraude en valsheid in geschrifte. In Frankrijk mag hij ook zijn beroep niet meer uitoefenen.

De macrozwendel in paardenvlees wordt onderzocht onder de naam ‘Horsegate’. In 2013 werd ontdekt dat een belangrijk Frans vleesbedrijf honderden tonnen paardenvlees had verkocht als rundvlees. Met dat vlees werden kant-en-klaar-maaltijden gefabriceerd zoals lasaña’s, musaka’s en chili con carne.

Het vleesschandaal strekte zich uit over een tiental Europese landen. Er waren belangrijke merken bij betrokken die voorgekookte maaltijden op de markt brengen. Jan F. trad samen met een andere Nederlander op als bemiddelaar.

Jan F. werd opgepakt in het kader van ‘operatie Gazel’, een onderzoek van SEPRONA, de milieupolitie van de Guardia Civil. Deze zaak richtte zich op de verkoop van paardenvlees die niet geschikt is voor menselijke consumptie omdat het vlees niet werd onderworpen aan de verieste controles. Volgens de aanklager gaat het om het grootste Europese voedselschandaal van de laatste jaren.

De ontmanteling van het netwerk ging gepaard met 65 arrestaties, waaronder veehouders, dierenartsen en eigenaren van slachthuizen. Jan F. werd eerder gearresteerd in Calpe, maar kwam vrij in afwachting van zijn proces in Frankrijk en in 2013 werd hij al in Nederland in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 50.000 euro. Dit ook vanwege het verkopen van miljoenen kilo’s paardenvlees uit Mexico en Brazilië als halal geslacht rundvlees uit Nederland en Duitsland.

Dit vind je misschien ook leuk