Senegalees die man uit brand redde mag in Spanje blijven

door admin
Senegalees die man uit brand redde mag in Spanje blijven

“Als erkenning voor zijn heldendaad en dienstbaar optreden voor de gemeenschap van Dénia” heeft het staatssecretariaat voor Migratie besloten dat de 20-jarige migrant uit Senegal in Spanje mag blijven. Gorgui Lamine bedacht zich op 6 december geen moment toen hij een buurtbewoner in het dorp Dénia om hulp hoorde roepen. Via het balkon klom hij het brandende huis in en bracht de invalide bewoner van het pand succesvol in veiligheid.

Uitzonderlijke omstandigheden

Na zijn heldhaftige optreden liet Lamine niets meer van zich horen omdat hij sinds 2017 illegaal in Spanje verblijft. Drie dagen later werd hij echter door dorpsbewoners geïdentificeerd waarna de Spaanse overheid besloot hem een werk- en verblijfsvergunning te geven wegens uitzonderlijke omstandigheden. De vergunning is geldig voor de periode van een jaar, kan vervolgens twee keer met twee jaar verlengd worden en na vijf jaar overgaan in een vaste verblijfsvergunning. Ook is het ministerie van Justitie momenteel bezig om Lamine de Spaanse nationaliteit geven.

Lamine heeft laten weten blij en dankbaar te zijn in Spanje te mogen blijven. Maar het liefst nog zou hij werk willen om van zijn inkomsten een beter onderkomen voor hem en zijn gezin te financieren. Momenteel woont Lamine met zijn vrouw en dochtertje samen op een onverwarmde kamer die hij niet kan betalen. Zijn droom zou zijn om in Spanje zijn rijbewijs halen en aan de slag gaan als vrachtwagenchauffeur.

Een gelijkend verhaal als dat van Gorgui Lamine deed zich vorig jaar ook in Parijs voor toen de Malinees Mamoudou Gassama het leven redde van een kind dat aan een balkon bungelde. Ook Gassama kreeg de Franse nationaliteit en een baan bij, zoals hij dat altijd al graag wilde, het lokale brandweercorps.

Álex Caudeli, de 39-jarige man die door Lamine gered werd, is slecht ter been en kon zichzelf niet uit zijn benarde positie bevrijden. “Hij sloeg de balkondeur in en heeft me over zijn schouder als een zak veevoer mee naar buiten gedragen”, aldus Caudeli. Na het incident heeft hij een paar keer telefonisch contact gehad met zijn redder om te informeren naar diens situatie.

Dit vind je misschien ook leuk