Noodweer met sneeuw verwacht in oosten van Spanje

door admin
Noodweer met sneeuw verwacht in oosten van Spanje

Voor die kustfenomenen geeft Aemet een code rood uit op zondag voor de zuidelijke kust van de provincie Valencia en de noordelijke kust van de provincie Alicante en de eilanden Ibiza en Formentera. Het noorden van Mallorca en het hele eiland Menorca krijgen code oranje voor kustfenomenen zoals windstoten (tot 120 km/u) en hoge golven (tot 7 m). Code oranje voor hetzelfde geldt eveneens voor de kusten van de provincies Castellon, Tarragona, Barcelona en Girona.  

Sneeuw

Verder krijgen het noorden van de provincie Alicante, het zuiden van Valencia, het noorden van Castellon en het grootste deel van Albacete te maken met code oranje voor sneeuw. De aan dit gebied grenzende delen van de provincies Cuenca, Teruel, Jaén en Murcia krijgen code geel voor sneeuw.

Het lagedrukgebied dat aan het noodweer ten grondslag ligt, komt in de loop van zaterdag het noordwesten van Spanje het land binnen en de gevolgen ervan zullen zondag na het middaguur het hevigst te voelen zijn in het oostelijk deel van Spanje en op de Balearen. Met temperaturen tot 10 graden vanaf zondag en alleen aan de directe kust overdag tussen de 15 en 20 graden wordt het aan de frisse kant.

Aemet schrijft dat de combinatie van de positie van de storm ‘Gloria’ en de krachtige Europese anticyclone die gecentreerd is op de Britse eilanden de invoer van een massa koude lucht tot gevolg heeft. Bij de aanraking met de vochtige lucht van de Middellandse zee heeft dit sneeuwval tot gevolg ook in lage delen van het oostelijke derde deel van het Iberische Schiereiland. 

De harde noord- tot noordoostenwind daar gaat vergezeld van rukwinden tot 120 kilometer per uur. Golven kunnen een hoogte tot 7 meter bereiken. Sneeuwval zal zwaar zijn op ongebruikelijke plaatsen met tot 10 centimeter vanaf ongeveer 300/500 meter hoog in het oostelijn van Spanje.

De foto op deze pagina is gemaakt bij een eerdere episode met sneeuw in het Tramuntana gebergte op Mallorca

Dit vind je misschien ook leuk