Oost-Spanje maakt zich op voor ongekend hevig noodweer

door admin
Oost-Spanje maakt zich op voor ongekend hevig noodweer

Aemet voorspelt zelfs vooraf al dat ‘Gloria’ historisch zal zijn. Code rood geldt op zondag voor de eilanden Ibiza en Formentera, de zuidelijke kust van de provincie Valencia, de noordelijke kust van de provincie Alicante en ook voor delen van het binnenland van Valencia en Alicante. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft naar aanleiding van de berichten Nederlanders in Spanje al gewaarschuwd voor het noodweer langs de oostkust en op de Balearen.

Het noodweer zal relatief kort duren maar erg intens zijn met windstoten tot 120 km per uur, stortregens, sneeuw vanaf 200 tot 600 meter boven zeeniveau, een flinke daling van de temperaturen en golven tot 8 meter hoog. In twaalf uur tijd kan er in Valencia, Alicante en op de Balearen 120 liter regen per vierkante meter vallen.

Code rood duidt op extreem risico en de autoriteiten raden de bevolking dan ook af zich onnodig buiten te wagen. De Spaanse verkeersdienst DGT heeft mensen die voor het weekend weg zijn gegaan geadviseerd op zaterdag nog naar huis terugkeren en niet te wachten tot zondag vanwege de sneeuwval en de problemen die daar mogelijk mee gepaard gaan.

Voor dezelfde fenomenen als hierboven genoemd geldt op zondag code oranje (belangrijk risico) voor de hele kust van Catalonië, de noordelijke kust van Valencia, de zuidelijke kust van Alicante en Murcia, de eilanden Menorca en Mallorca en grote delen van het binnenland daarachter. 

Sneeuwstormen 

In twee dagen tijd is de maximumtemperatuur in Oost-Spanje met 14 graden gedaald. Daarmee is in binnenland de sneeuwgrens gezakt naar 200 tot 600 meter. Dat is vrij uitzonderlijk zo zuidelijk en dichtbij de kust. In korte tijd kan er volgens Aemet op de hogere bergen tot 1 meter sneeuw vallen. 

De neerslag zal op maandag het hevigst zijn met temperaturen die niet boven de 8 graden Celcius uitkomen. Aemet heeft daarom code rood uitgebreid naar maandag voor dezelfde gebieden als op zondag.

Ook aan de zuidkant van de de noordelijker gelegen Pyreneeën zal het er hevig aan toe gaan. Hier kunnen zelfs aardverschuivingen voorkomen.

Dit vind je misschien ook leuk