Door noodweer regio Valencia stroomuitval, afgesloten dorpen en schade

door admin
Door noodweer regio Valencia stroomuitval, afgesloten dorpen en schade

Zondag kwam in Asturias, waar het ook hevig sneeuwde, een man om het leven die overreden werd terwijl hij op een bergpas de sneeuwkettingen aan het bevestigen was. De bestuurder van het busje dat hem raakte, verloor door de gladheid de controle over zijn voertuig. In de nacht van zondag op maandag kwam in Gandia een dakloze vrouw van 54 jaar die in de open lucht sliep door de kou om het leven. Dit werd bevestigd door de gemeente die eerder de vrouw en haar partner had aangeboden in het nabijgelegen treinstation te verblijven. Het stel weigerde echter op dat voorstel in te gaan. De partner van de vrouw wordt nu bijgestaan door slachtofferhulp.

Het epicentrum van de storm Gloria lag op zondag en maandagochtend boven de regio Valencia en de Balearen en verplaatst zich in noordelijke richting naar de Catalaanse kust. In 13 streken in Valencia heeft het flink gesneeuwd. In minstens 120 gemeenten in de regio Valencia zijn de scholen op maandag gesloten. Een deel van de A-7 daar is afgesloten en veel treinverkeer is vertraagd. 

Aan de noordelijke kust van Alicante zijn brandweerlieden aan het werk en in diverse gemeenten zijn er problemen met de levering van elektriciteit. Dit treft minstens 20.000 inwoners. Energiebedrijf Iberdrola probeert de schade te beperken en de stroomvoorziening snel te normaliseren. 

De dorpen La Font de la Fuguera en Moixent in het binnenland van Valencia zijn afgesloten wegens hevige sneeuwval. De burgemeester van Moixent, een dorp dat bekend staat vanwege de wijnbouw, zegt zich niet te kunnen herinneren dat er ooit zoveel sneeuw in het centrum van het dorp lag. ‘In de 34 jaar dat ik leef, heeft het misschien een of twee keer gesneeuwd, het is zoals de gota fría van september, die zo huis hield dat zelfs de oudste inwoners van ons dorp zich niet kunnen herinneren eerder zoiets te hebben meegemaakt.’ De burgemeester wijst er wel op dat de schade in dit geval niet in de buurt komt bij die van het noodweer in september. 

Dat er drie weersfenomenen tegelijk optreden, regen, sneeuw en storm, maakt de situatie volgens de regionale staatssecretaris Noodgevallen José María Ángel extra gecompliceerd. 

De sluiting van de luchthaven van Alicante heeft geleid tot de omleiding of annuleren van 190 vluchten.

Golven bereiken recordhoogte in Valencia

Inwoners van Xàbia en Dénia hebben het initiatief genomen om dijken aan te leggen van zand om hun boulevards en stranden tegen het hoge water te beschermen en om te voorkomen dat er opnieuw veel schade optreedt zoals bij het noodweer van september vorig jaar. In Valencia bereikten de golven een recordhoogte van 8,44 meter. Dat is twee meter hoger dan het vorige record dat in januari 2017 werd gevestigd. De boulevard in Valencia is uit veiligheidsoverwegingen dan ook afgesloten voor voetgangers. 

Lees ook:

Storm Gloria houdt huis op Mallorca, Ibiza en Formentera

Update noodweer Spaanse oostkust: vliegveld Alicante gesloten

Dit vind je misschien ook leuk