Grootste vliegveld zonder passagiers van Europa ligt in Teruel

door admin
Grootste vliegveld zonder passagiers van Europa ligt in Teruel

Op 75 minuten rijden van Valencia ligt Teruel International Airport. Deze luchthaven ontvangt geen passagiers- of cargovluchten, maar is sinds 2013 in gebruik als zogenaamd MRO (Maintenance, Repair and Operating) airport waar vliegtuigen worden geparkeerd, gerecycled en onderhouden. Inmiddels is het uitgegroeid tot het grootste platform in zijn soort in Europa.

Coronacrisis

Door de coronacrises is 70 procent van het luchtverkeer gedaald. De meeste commerciële luchthavens zijn niet uitgerust om de diensten die Teruel International Airport verleend aan te bieden en als gevolg hiervan staan er momenteel meer dan 90 grote toestellen op de luchthaven van Teruel geparkeerd. De investering van 40 miljoen euro in het vliegveld 13 jaar geleden lijkt nu eindelijk vruchten af te werpen. Vorige week zaterdag is het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, de Air France A380, op de landingsbaan van Teruel aangekomen. Ook een aantal toestellen van het type Airbus 340-600 van de luchtvaartmaatschappij Lufthansa zijn inmiddels geland. Lufthansa wil in totaal 17 Airbussen overvliegen en is van plan om 10 van deze vliegtuigen opnieuw te gebruiken en de overige 7 te recyclen. Het stallen van een vliegtuig kost tussen de 400 en 1.000 euro per dag, afhankelijk van de grote van het toestel en het onderhoud.

Tarmac Aerosave

Ongeveer 60 procent van de 340 hectaren die het vliegveld in beslag neemt is in handen van Tamarc Aerosave, een toonaangevend bedrijf in Europa, dat nog twee andere kantoren op het continent heeft. Normaal gesproken is er ruimte om 250 vliegtuigen te herbergen van diverse formaten.  Wegens de enorme drukte wil de luchthaven de capaciteit uitbreiden waardoor er naar schatting ruimte is voor nog zo’n twintig grote toestellen.

Geschiedenis

Het huidige vliegveld is gebouwd op het oude vliegveld van Caudé, dat tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) gebruikt werd als militair vliegveld. Deze locatie was historisch gekozen voor militaire luchtvaartactiviteiten vanwege de uitzonderlijke klimaatomstandigheden, de ligging en de lage dichtheid van het luchtverkeer.

Leestip: Geen toeristen maar onderhoud en parkeerfaciliteiten voor vliegveld Teruel

Dit vind je misschien ook leuk