Fallas in Valencia gaat definitief niet door

door admin
Fallas in Valencia gaat definitief niet door

Medio maart zou een van de hoogtepunten van Valencia moeten zijn. Het jaarlijkse straatfestival Las Fallas zou tussen 15 en 19 maart plaatsvinden. Omdat Spanje op dat moment de piek van de coronacrisis beleefde, werd in maart al bekendgemaakt dat de Fallas verplaatst zou worden naar 15 tot en met 19 juli.

Besluit genomen samen met raadslid Volksgezondheid

Gisteren liet burgermeester Joan Ribó van Valencia weten dat de Fallas dit jaar helemaal niet door kan gaan en definitief geannuleerd is. Dit besluit werd gisteren genomen tijdens een vergadering van burgermeester Ribó, het raadslid van culturele festiviteiten, voorzitter van het bestuur van de Fallas en diverse vertegenwoordigers die elk jaar verantwoordelijk zijn voor de viering van het straatfestival. Eerder sprak de burgermeester van Valencia met het raadslid van Volksgezondheid, Ana Barceló. Ook zij erkende dat het lastig – zo niet onmogelijk – is om dit soort evenementen door te laten gaan met de inachtneming van alle gezondheidsmaatregelen.

Wat gebeurt er met de beelden voor Las Fallas?

Een van de grootste tradities van Las Fallas is het verbranden van de beelden (fallas) die in de maanden voorafgaand aan het straatfestival worden gemaakt. Tijdens ‘La Crema’ op de laatste dag worden alle fallas in brand gestoken en daarmee eindigt het feest. Tijdens de vergadering werd een besluit genomen over de beelden die in de Feria Valencia en Marina de Valencia zijn opgeslagen voor de start van de viering van de Fallas. De beelden zullen voor de Fallas van 2021 worden gebruikt.

Alleen de beelden van de gemeente zullen op een eerder moment worden verbrand op een bijzondere dag, bijvoorbeeld op oudejaarsavond. Op dit moment wordt nog gesproken over een deel van de subsidies van Las Fallas die bestemd is voor de ondersteuning van kunstenaars in de culturele sector. Aanstaande vrijdag zullen alle akkoorden door de voorzitters van de Fallas worden besproken en zo mogelijk worden geaccordeerd.

Meer grote festiviteiten Valencia geannuleerd

Naast het annuleren van Las Fallas in Valencia werd ook aangekondigd dat alle festiviteiten van de Gran Fira de Valencia, die elk jaar in juli plaatsvinden, dit jaar niet door zullen gaan. Na het definitief annuleren van de Fallas in Valencia deed raadslid Barceló dezelfde aanbeveling aan de burgermeester van Alicante en Castellón waarna ook de Fogueres de Sant Joan (Alicante) en het festival La Magdalena (Castellón) werden afgelast.

Dit vind je misschien ook leuk