Weeralarm oranje voor hevige regen, onweer en hagelbuien Spaanse oostkust

door admin
Weeralarm oranje voor hevige regen, onweer en hagelbuien Spaanse oostkust

In Xábia werd in eerste instantie 24 liter in 4 uur tijd geregistreerd. Ook in Castellón ging het er net als op andere punten in La Marina flink hevig aan toe. Code oranje is geactiveerd vanaf 12 uur zondag tot middernacht in het binnenland en de zuidkust van de provincie Castellón en het binnenland en de noord- en zuidkust van Valencia met neerslag tot 40 liter per vierkante meter in een uur tijd. 

Maandag

Op maandag zal het noodweer iets minder hevig zijn en is code geel van kracht met een grote kans op regen tot 20 liter per vierkante meter binnen een uur tijd en onweersbuien met mogelijk ook hagel in het zuidelijke binnenland van Castellón, het binnenland en de kust van Valencia en de noordelijke kust van Alicante. Tegen een uur of 20 maandagavond zal het ergste achter de rug zijn en tot dat moment moeten inwoners rekening houden met plaatselijk zeer hevige regen- en hagelbuien, zo zegt Aemet in haar weersvoorspelling. De zuidelijke helft van de regio Valencia krijgt er in de tweede helft van de dag mee te maken. Ook de temperaturen zullen dalen.

Dinsdag is er nog wel kans op hier en daar een bui in het binnenland van de regio, met name het zuidelijke deel, maar dan geldt geen weeralarm meer. 

Murcia

In Murcia geldt maandag tussen 6 uur ’s ochtends en 20 uur ’s avonds ook code oranje (belangrijk risico) wegens regen en onweersbuien.

Het wordt koeler

De komende week zullen de temperaturen in Spanje volgens ElTiempo.es weer meer lijken op die in het begin van het voorjaar dan die normaal zijn voor de maand juni. De binnenkomst van verschillende koude luchtmassa’s veroorzaakt een duidelijke verkoeling in een groot aantal provincies. 

Dit vind je misschien ook leuk