Uitreiking Goya’s 2022 in Valencia wordt hoogtepunt Berlangajaar

door admin
Uitreiking Goya's 2022 in Valencia wordt hoogtepunt Berlangajaar

Luis García Berlanga was een van de belangrijkste oprichters van de Academie en is een voorbeeld voor de Spaanse filmindustrie. Het hele jaar worden evenementen georganiseerd om deze regisseur en scenarioschrijver te herdenken, maar de Goya-uitreiking die wordt georganiseerd op zijn geboortegrond wordt een hoogtepunt.

Rol voor Valencia tijdens uitreiking van volgend jaar in Malaga

Valencia, onder meer bekend om de Stad van de Kunsten en Wetenschappen, de rivier Turia en het gelijknamige park, wordt in 2022 het decor voor deze belangrijke nacht voor de Spaanse film. De stad speelt volgend jaar al een rol tijdens het Goya-gala in Teatro del Soho CaixaBank in Malaga. Vanuit Malaga wordt een liveverbinding tot stand gebracht met het Palau de les Arts in Valencia. Hier wordt dan  het grote eerbetoon aan de Valenciaanse cineast Luis García Berlanga met een speciaal optreden geopend. Dit spektakel vormt  een van de belangrijkste momenten van de ceremonie.

Coronaproof eerbetoon tijdens aangepaste versie

Bij het gala in 2021 wordt rekening gehouden met de ‘nieuwe werkelijkheid’; er is ruimte voor een beperkt aantal toeschouwers en de eisen die door de gezondheidsautoriteiten worden gesteld, worden in acht genomen. Ook is -voor het eerst in 30 jaar- het reglement eenmalig aangepast en worden nominaties toegestaan voor speelfilms die gepland waren voor een bioscooprelease, maar die als gevolg van de coronapandemie direct worden uitgebracht op videoplatforms of via online streamingsdiensten. De uitreiking van de Premios Goya’s wordt dan gepresenteerd door acteur en regisseur Antonio Banderas en journalist en presentator María Casado. Wie het gala het daaropvolgende jaar in Valencia gaat presenteren, is nog niet bekend.  

Icoon 

De Goya, volgens de Spaanse filmacademie een ‘verantwoordelijke en gemeenschappelijke filmprijs, die de waarde van kunst, talent, creativiteit en verbeeldingskracht van de filmwereld vertegenwoordigt’, biedt vanuit Valencia een hernieuwd eerbetoon  aan Berlanga. De filmmaker wordt tot de belangrijkste twintigste-eeuwse Spaanse regisseurs gerekend.

Met Bienvenido Mister Marshall (1952), Plácido (1961) en El verdugo (1963) maakte hij de meest iconische films uit de Spaanse geschiedenis. In Bienvenido Mister Marshall steekt hij de draak met Amerikaanse zakenlieden die kapitaal in een Spaanse stad willen investeren. Dat viel bij Franco, maar ook in de Verenigde Staten, niet bij iedereen in goede aarde. In tegenstelling tot Luis Buñuel, wiens werken verboden waren, hield Berlanga zich in zijn films nauwelijks bezig met politiek. Hij hield liever het publiek een spiegel voor. Toch was de regering weinig ingenomen met het portret dat hij in de film El verdugo (De beul, 1963) van de Spaanse samenleving schilderde.

Zijn laatste film was “Paris-Tombuctu”(1999). Berlanga werd meermaals bekroond; in 1986 ontving hij de Prijs van de Prins van Asturië en ook op de filmfestivals van Cannes, Venetië en Berlijn viel hij in de prijzen. Soms maakte hij zelf deel uit van de jury. Ook was hij erevoorzitter van de Spaanse filmacademie. Berlanga stierf in Madrid in 2010.

Dit vind je misschien ook leuk