Belangrijke archeologische vondst gedaan op het strand van Dénia

door admin
Belangrijke archeologische vondst gedaan op het strand van Dénia

In dezelfde zone als waar hij het wrak vond, trof hij een amfoor aan die vermoedelijk uit de tijd van vóór de Romeinen stamt, zo meldde het Centrum voor Archeologie van de regio Valencia tegen de krant Las Provincias. De duiker waarschuwde na zijn vondst meteen de lokale politie van Dénia en het Archeologisch Museum. Daarop werd de zone waar de kruik met twee oren die onderaan in een punt uitloopt is gevonden, afgezet om deze naar boven te halen. 

Dat lukte in samenwerking met twee technische teams van de lokale politie en duikers van het Centro de Arqueología Subacuática van de regio Valencia. 

Volgens experts gaat het om een ‘buitengewoon object gezien de goede staat’ waarin de amfoor zich bevindt. Ze schatten dat de kruik afkomstig is uit de pre-romeinse tijd; de vierde eeuw voor onze jaartelling. Specifiek zou het gaan om een amfoor met een platte opening en een uitgesproken profiel dat wordt geclassificeerd als Ribera Type 1-3. Deze werd mogelijk gebruikt om dranken of voedsel in te vervoeren. 

De oorsprong is nog niet exact bekend, maar de onderzoekers gaan er van uit dat de vaas werd gebruikt door de Carthagers, inwoners van Carthago, een belangrijke Fenisische handelsstad in Noord-Afrika. In de derde eeuw voor Christus was het Carthaagse Rijk de belangrijkste rivaal van het Romeinse Rijk. Een andere hypothese is dat de vaas van Iberiërs was die door de Carthagers waren geïnspireerd. 

Terwijl de onderzoekers de vaas inspecteerden, werd een andere amfoor aangetroffen met dezelfde karakteristieken. Deze kruik was echter veel meer beschadigd. Ook trof men een keramieken vaas aan en nog meer resten van de antieke boot. 

Dit vind je misschien ook leuk