Aangrijpende documentaire over hondenvergiftigingschandaal Costa Blanca

door admin
Aangrijpende documentaire over hondenvergiftigingschandaal Costa Blanca

De documentaire Jordan loodst de kijker door waargebeurde verhalen en getuigenissen. Dos Winkel, de mede-maker van de film en eigenaar van de eenjarige Podenco, noemt de documentaire ‘een pleidooi voor verandering in Spanje tegen dierenleed, mishandeling en misbruik van onschuldige dieren’. Het geweld tegen dieren in Spanje kost elk jaar ontelbare onschuldige levens.

28 vergiftigde dieren

Jordan was een van de in totaal 28 geschatte dieren die rond dezelfde tijd op dezelfde manier de dood vonden. Haar foto op een protestbord was ook een focus in de demonstratie die was georganiseerd door inwoners van Benissa op 27 maart van hetzelfde jaar tegen de situatie in hun gemeente. Tijdens de demonstratie liepen ongeveer 300 mensen via de straten van Benissa naar het stadhuis. De gemeente Benissa, de Guardia Civil, de Spaanse dierenrechtenpartij PACMA en wat plaatselijke dierenartsen waren allemaal betrokken bij de zaak, waarover in lokale Spaanse en Engelse pers werd bericht. 

Tijd voor gerechtigheid

De makers van Jordan, the Documentary vinden het tijd dat de slachtoffers worden gehoord, tijd voor gerechtigheid en tijd voor verandering. Het vergiftigen van honden en andere dieren is niets nieuws in Spanje en ook in het gebied waar Jordan werd uitgelaten zijn eerder veel mensen hun honden verloren aan neergelegd gif. Jagers worden ervan verdacht omdat die loslopende honden zouden zien als een hindering tijdens het jagen en om te voorkomen dat dieren zoals vossen hun prooien opeten.

Dos hoopt met de film zoveel mogelijk aandacht voor dierenleed te genereren. Niet alleen in Spanje, maar overal. Daarover zei hij: ‘Het geweld tegen dieren in Spanje kost elk jaar ontelbare onschuldige levens.’ Om daaraan toe te voegen dat de documentaire een waarschuwing vormt voor mensen die erover denken om naar Spanje te reizen of er misschien zelfs te gaan wonen. ‘Wie huisdieren of  kleine kinderen heeft, loopt hier groot gevaar’, klonk het. 

Druk op overheden, politie en justitiële apparaten opvoeren

Dos is voorzitter van Stichting Dierennood, maar is ook de oprichter en voorzitter van de Sea First Foundation en als het om dierenleed gaat is het zijn missie om zoveel mogelijk druk op overheden, politie en justitiële apparaten te kunnen genereren. ‘Weten is macht en samen kunnen wij bij overheden de broodnodige verandering eisen’, zei hij. Het is niet zijn bedoeling om mensen bang te maken met de film, maar hij ziet het als zijn plicht de waarheid openbaar te maken en deze met feiten te onderbouwen. 

Tijd voor de waarheid

‘Deze waarheid wordt door de media onvoldoende verteld, omdat het tot gevolg kan hebben dat er minder toeristen naar Spanje komen. Dieren en mensen zijn daar niet beschermd. Het is tijd dat de slachtoffers gehoord worden. Het is tijd voor gerechtigheid. Het is tijd voor verandering! Hopelijk gaan mensen ooit anders met dieren om’, aldus Dos.

Tragische gebeurtenis

De éénjarige Jordan vond haar dood kort nadat Dos en zijn vrouw al met de plaatselijke pers hadden gesproken over de toestand in het gebied. Zij besloten toen nooit meer terug te keren naar het voor hun tot dan toe mooie vakantieland.

Volgens rapporten van dierenartsen ging het om het gif aldicarb. Aldicarb is illegaal in Europa en is wereldwijd bekend vanwege het gebruik ervan om honden te doden. Het gif werkt acuut: alleen al eraan ruiken is voldoende om binnen 40 – 60 minuten te sterven. Seprona, de natuurbeschermingsdienst van de Spaanse Guardia Civil en andere organisaties maken zich grote zorgen. Reeds decennia is bekend dat het rondstrooien van gif de nummer één reden is die de Spaanse biodiversiteit bedreigt, zoals onder meer valt te lezen in het rapport ‘Deliberate poisoning in Spain. Situation, actions and progress 2000-2012’ (pdf) van VENENO NO. Dassen, vossen, katten en wilde zwijnen sterven bij bosjes door aanraking met het gif. 

 In verdere nieuwsberichten in mei van dat jaar stond dat de Guardia Civil bezig was met het verkennen van een mogelijk verband tussen zes jagers en eerdere vergiftigingen van honden in het gebied.

Lees ook: Benissa is hel voor hondenbezitters geworden

Dit vind je misschien ook leuk