Guardia Civil Valencia haalt wapen Franco-regime van de gevel

door admin
Guardia Civil Valencia haalt wapen Franco-regime van de gevel

In 2007 werd in Spanje de ‘Wet op de Historische Herinnering van Spanje’ (Ley de la Memoria Histórica de España) goedgekeurd, die onder andere vereiste dat symbolen die verwijzen naar Franco werden verwijderd.

Langzaam proces

Dertien jaar na goedkeuring van de wet is dit nog steeds niet overal gebeurd; deze week heeft de Guardia Civil in Valencia het oude wapen, dat het belangrijkste symbool van de dictatuur was, van het hoofdbureau in de Valenciaanse wijk Patraix verwijderd. De bureaus Benimaclet en Cantarranas in de wijk El Grao zullen volgen.

Zonder kennisgeving vooraf

Noch de politiek noch de Guardia Civil heeft hier van te voren over de actie bericht. Wat er precies gaat gebeuren bij de bureaus van Benimaclet en Cantarranas, is niet bekend. Volgens officiële bronnen zullen de wapens die geheel kunnen worden verwijderd, naar een of andere opslagplaats worden gebracht en waar dat niet lukt, wordt het nieuwe wapen geplaatst op het oude wapen. 

Uit het straatbeeld

Door deze actie verdwijnt een van de laatste overblijfselen van de Franco-symbolen in openbare gebouwen in de ‘cap i casal’, zoals Valencia ook wel genoemd wordt. Het oude wapen – van voor 1981-  werd eerder verwijderd uit scholen, kerken, het militaire hoofdkwartier en bij het militair bestuur. Ook het standbeeld van dictator Franco te paard werd weggehaald en is  opgeslagen in het Santo Domingo-klooster. Het beeld stond op het Stadhuisplein, dat vroeger Plaza del Caudillo (‘Plein van de Leider’, verwijzing naar Franco) heette.

Nieuwe straatnamen

Ook de namen van straten die verwezen naar Franco’s dictatuur of personages hieruit, zijn aangepast in Valencia. Ruim vijftig straten, sommige met nu beladen namen als Marco Merenciano of General Urrutia, werden tijdens de laatste zittingsperiode van de gemeenteraad omgedoopt tot personages uit de cultuur of de geschiedenis van Valencia.

Juk en pijlen 

Het handhaven van het oude wapen was een overtreding op de Wet op het Historisch Geheugen. En al wordt er nu weer een stap gezet, er blijven nog steeds overblijfselen van Franco-symboliek zichtbaar. Recentelijk is het verzoek gedaan om het symbool met het juk en de pijlen, dat nog steeds op vele gevels van in de jaren zestig en zeventig gebouwde volkswoningen voorkomt, te verwijderen. 

Dit vind je misschien ook leuk