Kwetsbare situatie Spaanse boer zichtbaar dankzij kleindochter op Instagram

door admin
Kwetsbare situatie Spaanse boer zichtbaar dankzij kleindochter op Instagram

De Spaanse nieuwssite Niusdiario.es schreef afgelopen weekend over Luis Gimeno, een tachtigjarige uienboer uit Valencia, die in de loop der jaren ziet hoe de traditionele landbouw te lijden heeft onder de massale import door grote supermarktketens.

Afgelopen donderdag bleef Gimeno met 4.000 kilo uien zitten omdat de handelaar hem op het laatste moment liet weten dat er geen vraag was naar zijn product. Na maanden van werk om de uien te kweken, moest de boer met lede ogen aanzien hoe alles verloren zou gaan.

Kleindochter zet sociale media in voor haar opa

Niet alles is echter slecht in de 21e eeuw: Zo kwam Gimeno’s kleindochter op het idee om haar opa’s verhaal via Instagram te delen en zo alsnog de uienoogst vte verkopen om zijn investeringen terug te verdienen. Hoewel kleindochter Marina geen influencer is met miljoenen volgers, zorgde ze toch voor een kleine revolutie op sociale media.

Marina had niet alleen als doel de oogst te verkopen, maar ook om mensen te laten zien hoe oneerlijk en respectloos er met Spaanse boeren wordt omgegaan. Haar bericht kreeg meer dan 15.000 likes en werd ruim drieduizend keer gedeeld binnen en buiten Spanje.

Spanjaarden delen bericht van Valenciaanse boer massaal

Mensen in en buiten Valencia gaven massaal gehoor aan haar bericht. Luis Gimeno vertelt: “Ik heb hier geen woorden voor. Mensen hebben laten zien dat er nog goede dingen worden gedaan en dat we enorm solidair met elkaar zijn.” Volgens de familie is lokale handel nog mogelijk zolang we elkaar maar helpen.

“Dit werk is zwaar en wordt enorm ondergewaardeerd”

Op donderdag werd bekend dat de deal van opa Luis niet doorging. Vrijdag deelde Marina het bericht op Instagram en sinds zaterdag helpt ze mee om alle bestellingen klaar te maken voor de mensen die de uien willen kopen. Doordat ze meehelpt, merkt ze hoe zwaar het werk is, zeker voor iemand van 80 jaar.

“Dit werk wordt zwaar ondergewaardeerd en het is niet eerlijk dat het zo slecht wordt betaald.” Na vier dagen hard werken heeft de familie besloten om de verkoop van de uien te stoppen. Boer Luis heeft zijn investering terug en hij wil graag de overgebleven voorraad doneren aan verenigingen die dit product kunnen gebruiken.

Het initiatief van kleindochter Marina heeft enerzijds de kwetsbaarheid en de precaire situatie van boeren en de landbouw zichtbaar gemaakt. Anderzijds heeft ze laten zien dat het solidariteitsgevoel van de mensen tot mooie situaties kan leiden.

Dit vind je misschien ook leuk