Stranden in Benidorm opnieuw opgedeeld in percelen

door admin
Stranden in Benidorm opnieuw opgedeeld in percelen

Traditiegetrouw zijn maart en april drukke maanden in Benidorm vanwege de Semana Santa. De Semana Santa is de benaming voor de week voor Pasen, de Goede Week. In Spaanstalige landen wordt deze week doorgaans uitbundig gevierd met processies en herdenkingen van het Paasverhaal. Het valt nog te bezien of dat dit jaar ook het geval is.

Vanwege de vele coronamaatregelen die nog van kracht zijn – al lijkt het virus in Spanje op zijn retour te zijn – zal Semana Santa anders zijn dan andere jaren. Benidorm wil in ieder geval goed voorbereid zijn. Om eventuele drukte op de stranden in goede banen te leiden, worden deze, net als in de zomer van 2020, opnieuw in percelen van 4×4 meter (16m2) opgedeeld. Dit om de sociale afstand goed te kunnen handhaven.

Wel of niet reserveren

Op het Poniente strand is op deze manier ruimte voor meer dan 5.600 personen en ook het Mal Pas strand is onderverdeeld in talloze percelen. Het is nog niet duidelijk of er in maart en april 2021 al gereserveerd moet worden voor een perceel. Tussen 17 juni en 31 augustus 2020 was vooraf reserveren wel noodzakelijk, maar verliep dit proces over het algemeen goed. 

Picknicken en ontspannen

De percelen worden toegewezen aan individuen of families, waardoor er voldoende ruimte is voor bijvoorbeeld een picknick op het strand. Mensen dragen er zelf verantwoordelijkheid voor dat het perceel weer netjes wordt achtergelaten. Zo bespaart een asbak veel vervuiling voor families waar gerookt wordt. Daarnaast wordt aangeraden zelf een vuilniszak mee te nemen. De afvalbakken op het strand zitten in drukke weekends en in het hoogseizoen al snel vol. 

De gemeente geeft aan dat er vorig jaar in totaal 167.012 percelen zijn gereserveerd op het strand. Hierdoor hebben haast 300.000 mensen toch gebruik kunnen maken van het zandstrand. Het overgrote gedeelte van de reserveringen werd online gedaan (73%). De rest van de reserveringen werden gedaan bij fysieke loketten.

Artificial intelligence

In andere Spaanse gemeentes werd in de zomer van 2020 voor een andere aanpak gekozen. Zo maakten Fuengirola en Málaga gebruik van artificial intelligence om de bezetting van de stranden te bewaken. Hiervoor werd gebruik gemaakt van een programma dat informatie over de actuele bezettingsgraad in real time uitzendt. Met een gratis te downloaden app kunnen strandgasten checken op welke plekken op het strand nog ruimte is. Dit is duidelijk aangegeven met kleurencodes. Groen = beschikbaar, geel = 75% bezet en rood = vol. Het is nog niet duidelijk of dit jaar hier voor eenzelfde aanpak wordt gekozen.  

Dit vind je misschien ook leuk