Benidorm wil Britse regering overhalen met lage virusincidentie

door admin
Benidorm wil Britse regering overhalen met lage virusincidentie

Bovendien moeten ze na terugkeer ook nog twee tests ondergaan. Toch heeft Benidorm – net als de hele regio Valencia – een vijf keer lagere virusincidentie dan gemiddeld voor Spanje geldt. De toeristische hotspot aan de Spaanse oostkust wil daarom los van de rest van het land worden beoordeeld. Idealiter in de vorm van een veilige corridor tussen het Verenigd Koninkrijk naar de Costa Blanca. Het is van vitaal belang voor Benidorm aangezien ruim 42% van alle toeristen die jaarlijks Benidorm bezoeken (in het pré-coronatijdperk) Brits is.

De sector staat erop Britse functionarissen te laten zien dat Benidorm zich ‘als een eiland’ gedraagt ​​waar toeristen van de stad genieten en – eenmaal in de gemeente – niet naar de rest van het land reizen. 

Lage incidentie als argument 

Op woensdag legde de hotelvereniging Hosbec uit dat de informatie over de lage incidentie in het gebied continu wordt overgedragen aan touroperators, de Britse ambassade en het consulaat van het Verenigd Koninkrijk in Spanje, aan luchtvaartmaatschappijen, luchthaven- en toeristenautoriteiten, zodat de regio Valencia in de volgende beoordeling van toeristische bestemmingen als ‘groen’ kan worden aangemerkt in het verkeerslicht voor reizigers.

Incidentie lager dan in VK

De laatste overgedragen gegevens komen overeen met 10 mei. Toen was de cumulatieve 14-daagse incidentie van Benidorm 29,8 gevallen per 100.000 inwoners. In Alicante (31,2), Valencia (33,5), Castellón (60,8), Comunitat Valenciana (35,6) , Balearen (58,4), Canarische Eilanden (85,8), Spanje (189).

Een andere indicatie waar men rekening mee houdt is vaccinatie. Waar 53,4% van de Britse bevolking is gevaccineerd met minstens een dosis, geldt hetzelfde voor 29,9% van de Spaanse inwoners.

Amber

Op dit moment geldt voor Spanje als geheel kleurcode ‘amber’. Dit betekent dat Britse toeristen een reeks beperkingen moeten doorlopen om te reizen: tien dagen zelfopsluiting thuis bij terugkeer van het verblijf, een negatieve test voor terugkeer en twee PCR’s:één op de tweede dag van aankomst in het VK en een ander op de achtste dag. De toeristische sector ziet dit als een belangrijke drempel voor toeristen om Spanje als vakantiebestemming te kiezen.

Spanje op groen

Het doel is daarom dat heel Spanje ‘groen’ bestempeld wordt, waardoor de tiendaagse quarantaine zou verdwijnen. Volgens de huidige richtlijnen wordt de toekenning van kleuren in het Britse stoplichtsysteem elke drie weken herzien. Dat betekent dat Spanje pas in juni een betere positie kan krijgen.  

Offensief

In hun wens voor een ​​betere classificatie die Britse toeristen terug zal brengen naar Benidorm, heeft Visit Benidorm niet alleen de verzamelde incidentiegegevens overgedragen en op eigen initiatief Spanje in verschillende gebieden voor het stoplicht verdeeld, maar ook een offensief gelanceerd om Britten naar hen te laten luisteren. Zo is deze week een verklaring naar de landelijke media gestuurd om verslag uit te brengen over de gegevens van de stad met betrekking tot de gezondheidssituatie. Bovendien wil de gemeenteraad van Benidorm een ontmoeting met de Britse ambassadeur in Spanje om de situatie uit te leggen. 

Schuld van Ayuso

Ondertussen bracht de plaatsvervanger van de PP in het parlement Agustín Almodóbar (geboren in Benidorm) het debat naar Madrid. In zijn toespraak betreurde de afgevaardigde het dat concurrerende landen op het gebied van toerisme, zoals Portugal, wel al actief zijn als veilige bestemmingen. Almodóbar sprak over de ‘manifeste passiviteit’ van de landelijke regering ind it opzicht.

Minister González Laya van Buitenlandse Zaken reageerde geprikkeld en gaf de regio Madrid onder leiding van Isabel Díaz Ayuso de schuld van de hoge incidentie daar die het landelijk gemiddelde verhoogt en daarmee het hele land in het Britse reisadvies naar ‘amber’ heeft gebracht. 

Benidorm verzoekt om meer internationale diplomatieke onderhandelingen om ervoor te zorgen dat de regio Valencia wordt beoordeeld op de eigen merites en als veilige corridor kan dienen. Een verzoek tot nu toe zonder succes. 

Dit vind je misschien ook leuk