Weer ‘extreem risico’ voor belangrijkste toeristische plaatsen regio Valencia

door admin
Weer 'extreem risico' voor belangrijkste toeristische plaatsen regio Valencia

De incidentie blijft groeien in Valencia stad. Volgens de laatste gegevens ligt de incidentie hier op 601 gevallen per 100.000 inwoners. In de afgelopen twee weken zijn er 4.811 besmettingen met Covid-19 gemeld.
Het probleem ligt bovenal aan de kust van de provincie Valencia.

Provincie Valencia

De gemeenten met stranden die in de regio een nieuwe avondklok kunnen verwachten vanwege de hoge incidentie zijn naast Valencia (601), Gandia (383), Sueca (268), Daimús (281), Miramar (1456), Piles ( 437), Sagunto (323), Alboraia (691), Pucol (319), Meliana (346) en Albuixech (409). Deze plaatsen overschrijden allemaal de incidentie van 250 gevallen per 100.000 inwoners gemeten over 14 dagen.

Provincie Castellón

In de provincie Castellón worden Benicàssim en Peñíscola bedreigd door nachtopsluiting. Dit zijn ook meteen de twee meest toeristische plaatsen van de provincie. De situatie in Benicàssim wordt met een incidentie van 914 gevallen per 100.000 inwoners zorgwekkend genoemd. In Peñíscola zijn er 273 gevallen en in Torreblanca 394 positieven. In het binnenland van Castellón bevindt ook Morella zich opnieuw in een delicate situatie met 496 gevallen per 100.000 inwoners.

Provincie Alicante

De provincie Alicante staat er nog het beste voor in wat nu al de vijfde golf van de corona-pandemie wordt genoemd. De problemen hier zijn niet zo groot als die in Valencia, maar twee zeer toeristische kustgementen baren wel zorgen. Dit zijn Calpe en Xàbia met respectievelijk 278 en 260 gevallen per 100.000 inwoners.

Regering overweegt opnieuw avondklok

Gisteren werd bekend dat de regering nachtclubs, pubs en discotheken weer sluit in plaats van dat ze tot twee uur open mogen blijven en de sluitingstijden van de horeca vervroegt naar half een ’s nachts in het weekend en nog capaciteitsbeperkingen overweegt. De Valenciaanse regering is van plan de avondklok weer van één uur ’s nachts tot zes uur ’s ochtends toe te passen in die gemeenten met een  hoog risiconiveau volgens het corona-verkeerslicht. Het belangrijkste doel hiervan is om sociale contacten te stoppen en zo de infecties met name onder de nog niet-gevaccineerde jongeren onder controle te houden. 

Om als een zeer hoog risico te worden beschouwd, moet de incidentie van gevallen per 100.000 inwoners groter zijn dan 250. Bovendien wordt rekening gehouden met andere variabelen zoals positiviteit – in de regio is die volgens de laatste data gestegen naar boven de 10 procent – en mobiliteit.

Bedreiging voor het toeristenseizoen

De minister van Volksgezondheid, Ana Barceló, zei donderdag op een persconferentie dat er 40 gemeenten in de schijnwerpers stonden, een aantal dat kan toenemen nadat de Generalitat vrijdagochtend de gegevens van de geaccumuleerde incidentie heeft bijgewerkt. De omhoogschietende cijfers bedreigen het toeristenseizoen. Als de Generalitat kustgemeenten besluit af te sluiten, dreigt er economisch een fatale klap na een zeer moeilijk jaar als gevolg van de pandemie. 

Puig: ‘De situatie is veel verbeterd’

De regio president relativeerde de negatieve berichtgeving over de besmettingen door te benoemen dat waar in het begin van het jaar nog 4.777 mensen met corona waren opgenomen in het ziekenhuis terwijl dat nu 243 is, ’20 keer minder’, terwijl op de IC’s nu 25 coronapatiënten zijn opgenomen, terwijl het jaar begon met 670 patiënten op de IC. “Je moet krachtig optreden, maar zonder het perspectief te verliezen dat de situatie veel is verbeterd”, zei hij.

Dodelijkheid

Ten slotte zinspeelde Puig op de dodelijke afloop, met een duidelijke vermindering aangezien nu vijf sterfgevallen per week zijn gemeld, vergeleken met 150 an het begin van het jaar. “Je hoeft geen alarm te slaan, maar wel alert blijven. De pandemie gaat door’. 

Dit vind je misschien ook leuk