Benidorm opgeschrikt door haai vlakbij druk strand

door admin
Benidorm opgeschrikt door haai vlakbij druk strand

Op diverse video’s van de situatie die meteen veelvuldig zijn verspreid is duidelijk te zien hoe dicht de haai bij het strand is en hoe hij spartelt om zich uit zijn benarde situatie te bevrijden. Ondanks commentaar uit de omstanders ‘es enorme!’ (hij is enorm), valt het met die afmeting wel mee. Volgens omroep La Sexta meet het dier amper meer dan een meter en vormt in principe ook geen gevaar voor mensen. In een video op La Sexta spreekt een geïnterviewde agent over ‘el pequinito’ (het kleintje). 

Een strandwachter was de eerste die de haai opmerkte en alarm sloeg. Gedurende enkele minuten vormde zich een breed lint van badgasten die gewapend met hun mobieltjes het ongebruikelijke beeld van een haai bij het drukste strand van de Costa Blanca midden in augustus vastlegden op video of foto. Al snel kwam de lokale politie die, geholpen door de Guardia Civil het strand ontruimde en afzette.

Bekijk ook: Ook witte haaien langs de Spaanse kust

Daarna werd gewacht op experts van Oceanografic in Valencia die de toestand waarin het dier zich bevint moeten evalueren, alsook de oorzaak van zijn gedesoriënteerdheid en zouden assisteren bij het weer terugleiden naar de zee van het dier.

El País schrijft dat met een boot werd geprobeerd het dier van richting te veranderen de baai uit, maar de kleine haai zwom in plaats daarvan naar het einde van het strand om daar te blijven. Experts bij de gemeente vermoeden dat het dier gewond is. 

De wethouder Stranden van Benidorm, Monica Gomez Lopez verklaarde tegen El País dat het gebied ‘nog steeds is afgezet’ en dat ‘niemand is gewond geraakt’. Ze legde uit dat men werkt om ‘zo snel mogelijk terug te keren naar de normaliteit’. 

13 incidenten met blauwe haai sinds 1580

De blauwe haai valt zelden mensen aan. Volgens de registratie van haaienaanvallen van het Florida Museum zijn er tussen 1580 en 2013 slechts 13 incidenten geweest met een menselijke bet door dit dier, en slechts vier daarvan resulteerden in de dood van de aangevallen persoon.

Bekijk ook

Haai in Middellandse Zee rond Balearen met uitsterven bedreigd

Dit vind je misschien ook leuk